Už savavliškai nugenėtus medžius gresia bauda 1000 litų

Savaitgalį, kovo 20 d., Mažeikių rajono savivaldybės administracijos ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros specialistai apžiūrėjo miesto gatvėse gyventojų be leidimų nugenėtus medžius. Daugiausia medžių neteisėtai nugenėta Žemaitės gatvėje. Dėl medžių genėjimo pažeidimų gyventojai bus nubausti piniginėmis baudomis bei įspėjimais.

Mažeikių rajono savivaldybės administracija primena, kad visi prie gatvės (ne privačioje teritorijoje) augantys medžiai yra saugotini, todėl draudžiama savavališkai juos genėti. Tai gali daryti tik medžių genėjimo licenciją bei Želdinių priežiūros komisijos prie Savivaldybės leidimą turintys asmenys arba tarnybos. Deja, dažnai gyventojai viešose vietose medžius nugeni taip, kad iš jų lieka tik stuobriai. Tokie medžiai per trumpesnį ar ilgesnį laiką nudžiūsta.

 

Įstatymai numato, kad už medžio sunaikinimą, be administracinės baudos, gali būti pateiktas ir ieškinys už gamtai padarytą žalą.
Pažeidus šio įstatymo ATPK 78 str., gresia bauda nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų.

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas kraštotvarkininkas Laurius Ungeitis informuoja, kad privačiose valdose vaismedžius, vaiskrūmius ir medžius, išskyrus ąžuolus, kaštonus, klevus, liepas, pušis ir uosius, galima kirsti ir be leidimo. Norint kirsti ar genėti ąžuolus, kaštonus, klevus, liepas, pušis ir uosius, kurių skersmuo didesnis kaip 30 cm 1,3 m. aukštyje, būtinas Želdinių priežiūros komisijos leidimas.

Savivaldybės taryba yra priėmusi sprendimą, draudžiantį privačiose valdose savavališkai genėti ir pjauti storesnius nei 30 cm medžius. Tokie medžiai genėjami ar pjaunami tik gavus leidimą, dėl kurių gyventojai turi kreiptis į gyvenamosios vietovės seniūniją arba į Savivaldybės administracijos 107 kab. (Laisvės g.8/ Laižuvos g. 1).

 

{mazeikiai}

{parasas}