Užsispyręs vaikas. Ką su tuo daryti?

Keletas patarimų, kaip nekonfliktuoti su užsispyrusiu vaiku ir kaip rasti jo užsispyrimo priežastis. Ką daryti su užsispyrusiu vaiku?
Su šiuo reiškiniu tėvai susiduria gana dažnai. Kartais toks užsispyrimas primena tėvų ir vaikų varžytu-ves – kuris nusileis pirmas. Tėvams nederėtų pasiduoti visiems vaiko kaprizams, nes pajutęs, jog Jūs visada pasiruošęs nusileisti, jis greičiausiai ims tuo piktnaudžiauti.

Užsispyrimą vaikuose tėvai paprastai vertina kaip prastą charakterio bruožą. Tačiau, užsispyrimas – ne visada blogai. Vertėtų pasižiūrėti į šią charakterio savybę iš kitos pusės.

Užsispyrimas – iš esmės tėra paprastas pasitikėjimo savimi demonstravimas, bandymas parodyti tai, kad vaikas pats gali savimi pasirūpinti. Užsispyrimas – be to, yra galimybė išsakyti savo mintis, išreikšti savo požiūrį. Užsispyrimo demonstravimas vaikams suteikia pojūtį, kad jie patys gali kontroliuoti situaciją, kas savo ruožtu pakelia jų savivertę.

Kita vertus, tėvams reikia labai atidžiai panagrinėti ir išsiaiškinti, kas iššaukė vaiko užsispyrimą. Kokia turėtų būti elgesio strategija?
Tėvams derėtų parodyti kantrybę, sulaikyti savo neigiamas emocijas, bet išsilaikyti savo pozicijose. Jei iš Jūsų pusės vaikas nesulauks atsakomojo pasipriešinimo, šauksmo, necenzūrinių žodžių, pokalbio pakeltu tonu, jis galutiniame rezultate jums nusileis ir jo susierzinimas išblės.  


Keli naudingi patarimai:

Išsiaiškinkite kame glūdi užsispyrimo priežastis ir motyvuokite vaiką pačiam surasti problemos sprendimą. Duokite jam suprasti, jog Jūs pasiruošęs bet kuriuo momentu ateiti jam į pagalbą. Tokiu būdu Jūs pereisite į vieną barikadų pusę, nustosite būti priešu. Vaikas tai labai greitai pajunta – jūs išvien! Jūs jo pusėje!

Jei užsispyrimą paskatino išimtinis noras išreikšti savo nuomonę, tada daugiau su vaiku pabendraukite, paklauskite jo nuomonės visais su juo šioje situacijoje susijusiais klausimais.

Jei norite paprašyti vaiko ką nors padaryti, prašykite tada, kai jis nėra užsiėmęs kitais reikalais, t.y. kai jis yra laisvas ir pasiruošęs Jus išgirsti. Tokiu būdu Jums pavyks išvengti konflikto.

Kai duodate vaikui kokią nors užduotį, būkite tvirtas ir reiklus. Ją atlikdamas vaikas neturi priimti to kaip kažkokios paslaugos.
Atminkite – visos vaikui pavedamos užduotys turi būti protingos. Visada pagirkite, kai vaikas gerai elgiasi ir vykdo Jūsų pavedimus.

Vytas Kokšta

{balsas2}