Ar uraganas „Xynthia“ atkeliaus ir į Lietuvą?

Uraganas „Xynthia“, savaitgalį siaubęs Vakarų Europoje ir pasiglemžęs 55 žmonių gyvybes, antradienį pasieks Lietuvą ir kitas Baltijos šalis, informuoja „Mixnews“.
Pirmiausia uraganas smogė Prancūzijai, kur šeštadienį uraganinis vėjas, kurio gūsiai siekė 150 kilometrų per valandą, be elektros paliko beveik milijoną namų. Prancūzijos ministras pirmininkas Francoisas Fillonas uraganą pavadino nacionaline katastrofa.

„Xynthia“ griaunamąją galią patyrė ir Vokietija. Iš Frankfurto prie Maino oro uosto dėl stipraus vėjo ir kritulių nekilo lėktuvai, šalyje buvo sutrikdytas traukinių ir automobilių eismas.

 

Vasario 27 dieną uraganas siaubė Ispaniją bei Portugaliją. Vėjo greitis ten siekė net 200 kilometrų per valandą. Vėjas su šaknimis rovė medžius ir vartė elektros stulpus. Šiuo metu „Xynthia“ aprimo ir keliauja į Šiaurės Europą. Kaip teigia žiniasklaida, „Xynthia“ yra stipriausias Europą siaubęs uraganas nuo 1999 metų, kai per stichiją žuvo 92 žmonės.

 

Anot meteorologų, „Xynthia“ greitis šiuo metu siekia 20 metrų per sekundę. Prognozuojama, kad ties Baltijos jūra vėjas gali vėl sustiprėti. Latvijos meteorologai skelbia, kad šalyje stipraus uragano nelaukiama.

 

www.atn.lt