Rusiškasis planas: už Mažeikius – MOL akcijos

Netikėtu finalu, Rusijos žiniasklaidos teigimu, gali baigtis ginčas tarp“PKN Orlen“ ir Vilniaus dėl Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos, rašo lenkų dienraštis „Rzeczpospolita“. Rusijos naftos kompanija „Surgutneftegaz“ ketina atsikratyti prieš metus įsigytų Vengrijos kompanijos MOL akcijų.

Rusijos dienraštis „RBK daily“ praneša, kad labiau tikėtina, jog „Surgutneftegaz“ MOL akcijas gali atiduoti Lenkijos naftos koncernui „PKN Orlen“, o mainais gauti Lietuvos naftos perdirbimo gamyklą „Orlen Lietuva“.

Rusijos bendrovė gali perimti lietuviškosios „Orlen Lietuva“ kontrolę, o „PKN Orlen“ gali atitekti 21,2 proc. vengrų koncerno „MOL“ akcijų. „VTB Capital“ analitikės Svetlanos Grizon teigimu, aktyvų mainai išspręstų ir „Orlen“ ir „Surgutneftegaz“ problemas. „Orlen Lietuvos“ įsigijimas bendrovei „Surgutneftegaz“ leistų subalansuoti naftos gavybą ir jos perdirbimą kompanijos viduje bei perdirbimo apimtis padidinti iki 9 mln. tonų per metus.

 

„Orlen“ neatmeta galimybės parduoti visas arba tik dalį „Orlen Lietuva“ akcijų. Ar kompanija suinteresuota tokiais mainais?

„Netmetame jokių variantų“, – „PKN Orlen“ vadovas „Rz“ sakė Jacekas Krawiecas.

 

Tuo tarpu Lenkijos analitikai tokius mainus vadina mažai tikėtinais, nors toks sumanymas vertas dėmesio.

„Aktyvų mainai būtų geras sprendimas, nors politiškai – sunkiai išsprendžiamas. Iki šio bet koks žiniasklaidos užuomina apie rusų atėjimą į Mažeikius sukelia priešišką Vilniaus reakciją“,- „Rz“ sakė analitikas Andrzejus Szczesniakas.

 

Už MOL akcijų paketą 2009 m. Rusija sumokėjo 1,4 mlrd. eurų ir dabar gali tikėtis panašios sumos. „Surgutneftegaz“ yra siejama su valstybei priklausančiai „Rosneft“.

 

{alfa2}