Sveikos mitybos įgūdžiai – nuo mokyklos

Patvirtinta Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programos 2010-2013 metų strategija, siekianti įdiegti vaikams supratimą apie teigiamą vaisių ir daržovių vartojimo poveikį sveikatai. Taip pat šia programa siekiama moksleiviams sudaryti galimybes daugiau valgyti vaisių ir daržovių, įprasminti sveiką gyvenseną, kad palaipsniui ji taptų įpročiu ir gyvenimo norma. Strategiją koordinuoja Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), įgyvendina – Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (ŽŪMPRRA).

Sveikos mitybos įpročiai – iš vaikystės

 

Siekdama mažinti vaikų nutukimą, Europos Sąjunga (ES) įgyvendina programą, pagal kurią mokykloms nemokamai skiriama šviežių vaisių ir daržovių. Vienas šios ES finansuojamos programos tikslų – pažaboti vis labiau Europoje nerimą keliantį vaikų polinkį į nutukimą ir jo sukeliamas ligas.

 

Antsvorio turi maždaug 22 mln. Europos vaikų, o daugiau kaip 5 mln. jų yra nutukę. Šis skaičius kasmet išauga dar 400 tūkst. vaikų.

Sveika mityba gali tapti svarbia priemone užtikrinant, kad mažėtų nutukimų ir vėliau gyvenime dėl to kylančių rimtų sveikatos problemų. Tyrimai rodo, kad sveikos mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje. Paprastai tie asmenys, kurie daug vaisių bei daržovių valgo vaikystėje, ir toliau jų vartoja pakankamai, informuoja ŽŪM.

 

Nerimą kelia pastaraisiais metais mažėjantis bendras vaisių ir daržovių suvartojimas ES ir Lietuvoje. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui siekia 400 gramų, tuo tarpu Lietuvoje šių produktų per dieną suvartojama tik 260 gramų.

 

Programos mokykloms

Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos departamento (BROD) direktorius Rimantas Krasuckis, pristatydamas ES programą, pabrėžė, kad mokyklose, kurios dalyvaus šioje programoje, pradinių klasių (1–4 klasių) mokiniams vaisiai ir daržovės bus dalijami nemokamai.

 

„Lietuvos klimato sąlygos ir natūralus dirvos derlingumas palankūs vaisiams ir daržovėms auginti, cheminių medžiagų naudojama nedaug, tad ir pirmenybė bus teikiama šalyje išaugintiems produktams. Lietuvoje išauginti produktai turėtų sudaryti ne mažiau kaip 2/3 viso mokiniams dalijamų vaisių ir daržovių kiekio. Per dieną vaikui skiriama porcija, kurią sudaro vienas iš produktų – obuolys, morka, kriaušė, bananas ar citrusų vaisius“, – sakė R.Krasuckis.

 

BROD direktorius taip pat atkreipė dėmesį, kad mokyklos, kurios dalyvaus šioje programoje, ne tik nemokamai gaus vaikams vaisių bei daržovių, bet ir įsipareigos organizuoti moksleiviams įvairių pažintinių sveikos mitybos ir gyvensenos renginių.

 

Vaikams bus vedamos pamokėlės apie sveiką mitybą, jie lankys sodininkystės ar daržininkystės ūkius, pamatys, kaip auginami vaisiai ir daržovės, sužinos, koks yra šių produktų kelias „nuo lauko iki stalo“. Moksleiviams bus organizuojami ir kiti įvairūs sveiką gyvenimo būdą skatinantys renginiai – viktorinos, konkursai, sporto varžybos.

 

Programos finansavimas

BROD direktorius R.Krasuckis paaiškino, kad pagal patvirtintą naująją strategiją programa bus vykdoma 2010–2011, 2011–2012 ir 2012–2013 mokslo metais. Strategijoje numatytai vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programai įgyvendinti kasmet bus skiriamos lėšos iš Europos žemės ūkio garantijų fondo – 2 973 897 litų (861 300 eurų), iš Lietuvos valstybės biudžeto – 2 123 989 litų (615 150 eurų).

 

Atskirais metais bendra programai įgyvendinti skiriama lėšų suma gali būti nustatoma atsižvelgiant į Bendrijos skiriamą paramą Lietuvai ir valstybės biudžeto galimybes, teigiama ŽŪM pranešime.

 

Įgyta patirtis

Lietuvoje Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa pradėta įgyvendinti jau 2009–2010 mokslo metais. Kaip pasakoja programą įgyvendinančios ŽŪMPRRA generalinio direktoriaus pavaduotojas Germanas Lamsodis, nuo praėjusių metų spalio programoje panoro dalyvauti 259 mokyklos iš 14 šalies rajonų – Alytaus, Birštono, Druskininkų, Jonavos, Joniškio, Kauno, Kretingos ir kt.

 

Pasak G.Lamsodžio, patirtis parodė, kad mūsų pradinukai labiausiai mėgsta valgyti obuolius ir morkas.

„Programa tik įsibėgėja, tad tikimės, kad visos Lietuvos mokyklos aktyviai joje dalyvaus, o mūsų vaikai mielai valgys vaisius bei daržoves ir jausis kur kas sveikesni. Mokyklas, norinčias dalyvauti programoje, prašome kreiptis į VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą“, – kvietė G.Lamsodis.

 

{valstietis2}