Skurstantiems valdžia žada parūpinti skaitmeninės televizijos imtuvų

ATN.LT

 Sunkiau besiverčiantiems žmonėms valdžia žada nemokamai parūpinti skaitmeninės televizijos imtuvų. Tiesa, jų teks palaukti mažiausiai metus. Jeigu trečiadienį pritars Vyriausybė, nemokamo imtuvo galės tikėtis šeimos, kurių mėnesio pajamos vienam asmeniui nesiekia 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio. Dabar tai būtų 525 Lt, rašo „Lietuvos rytas”.

Kompensacijos būtų pradėtos mokėti iki analoginės televizijos išjungimo likus pusei metų. Lietuva ketina visiškai pereiti prie skaitmeninės televizijos 2012 m. spalio pabaigoje. Tad tik nuo 2012 m. pavasario, pateikę prašymus ir pirkimo čekius, dalis žmonių galės susigrąžinti skaitmeninės televizijos imtuvui išleistus pinigus.

 

Susisiekimo ministerija norėjo, kad kompensacijos būtų pradėtos mokėti anksčiau. Taip žmonės būtų paskatinti greičiau įsivesti skaitmeninę televiziją.

„Tačiau valstybė šiam tikslui dabar neturi pinigų. Vis dėlto mums pavyko išsiderėti, kad paramą gautų kuo daugiau žmonių. Anksčiau ją planuota skirti šeimoms, kurių mėnesio pajamos vienam asmeniui nesiekia 350 Lt”, – teigė Susisiekimo ministerijos Informacinių ir ryšių technologijų departamento direktorius Valdas Kišonas.

 

Kompensacijoms už imtuvus gali prireikti apie 34 mln. Lt. Tiksli suma priklausys nuo to, kiek 2012 m. Lietuvoje bus socialiai remtinų šeimų ir kiek kainuos imtuvai. Dabar paramą gauna apie 168 tūkst. šeimų. Valstybė padės įsigyti tik paties paprasčiausio modelio skaitmeninės televizijos imtuvus, leisiančius stebėti nacionalinius ir kitus viešai transliuojamus televizijos kanalus.

 

Dabar pigiausias įrenginys kainuoja apie 200 Lt. Šeima už valstybės lėšas galės įsigyti tik vieną aparatą.

Susisiekimo ministerija prognozuoja, kad daugiausia prašymų valstybės paramai bus gauta ne miestuose, o kaimiškosiose savivaldybėse.

„Didmiesčiuose nemaža dalis žmonių naudojasi kabeline televizija. Tikimės, kad operatoriai pasirūpins savo klientais ir pasiūlys būtinus imtuvus už simbolinę kainą”, – sakė V.Kišonas.

 

www.atn.lt