Sužinok, kiek gyvensi

Alfa.lt

 Išrinkti vardą savo kūdikiui yra sunki užduotis, tačiau mokslininkai tikina, kad nuo tokio sprendimo gali priklausyti vaiko gyvenimo trukmė, rašo Dailymail.co.uk.
Psichologų komanda nustatė, kad pirmoji vardo raidė turi didelę įtaką žmogaus gyvenimo trukmei. Žmonės, kurių vardo pirmoji raidė yra „A“, pragyvena ilgiau nei tie, kurių vardai prasideda iš raidės „D“. Mokslininkai teigia, kad taip atsitinka susiejus vardą su mokyklos pažymiais, kur įvertinimai rašomi raidėmis. „A“ reiškia aukščiausią įvertinimą, o „D“ – nesėkmę.

 

Nors sunku tuo patikėti, tačiau mokslininkai teigia, kad žmonės, kurių vardo pirmoji raidė „D“, turi didesnę riziką kentėti nuo pasitikėjimo savimi trūkumo, kuris ilgainiui gali tapti ligų priežastimi. Taip pat jie sako, kad tėvai, kurie gyvena nepritekliuje, daug dažniau savo vaikams duoda vardus, prasidedančius raide „D“.

 

Tyrime, kuris buvo publikuotas mokslo žurnale „Death Studies states“, rašoma:

„Pasitikėjimas savimi turi ryšį su pirmąja vardo raide. Raidė „D“ gali turėti neigiamų pasekmių ankstyvame akademiniame žmogaus gyvenime, kur priimta, kad raidė „A“ simbolizuoja geriausius pasiekimus, o „D“ reiškia nesėkmę“.

 

Mokslininkai iš Wayne State universiteto Detroite (JAV) ištyrė daugiau nei 10 tūkst. profesionalių atletų, gydytojų, teisininkų, gyvenusių nuo 1875 iki 1930 metų, gyvenimo trukmę. Ypatingą dėmesį jie kreipė į tų žmonių pragyventą laiką, kurių vardai prasidėjo iš raidžių „A“, „B“, „C“ arba „D“, nes jos dažniausiai naudojamos Amerikos mokykloje.

 

Rezultatai parodė, kad žmonės, kurių pirmoji vardo raidė yra „D“ gyveno trumpiau, nei tie, kurių vardai prasideda raidėmis nuo „E“ iki „Z“.

 

Sporto profesionalai, kurių vardai prasideda „D“ gyveno vidutiniškai 69,2 metų, o tie, kurių pirmoji vardo raidė yra „A“ arba nuo „E“ iki „Z“ – 73,4 metų.
Didžiausias skirtumas buvo tarp krepšinio žaidėjų, kurių vardai prasideda iš „D“: lyginant su kitais, jie gyveno 9,5 metų trumpiau.

 

Studija taip pat nagrinėjo pirmųjų raidžių įtaką žmogau pasirinkimams. Pavyzdžiui, žmonės, kurių pirmoji vardo raidė yra „L“ turi didesnę tikimybę tapti teisininkais, o vardas Dennise dažniausiai pasitaiko stomatologijoje.

 

Gydytojas dr. Davidas Holmesas, psichologas iš Mančesterio universiteto sakė:

„Kai renkame vaikui vardą, dažniausiai pamirštame atkreipti dėmesį į galimą jo įtaką vaiko gyvenimui. Ši studija parodo, kad pirmoji vardo raidė turi tiesioginį ryšį su žmogaus gyvenimo trukme, nes alfabetas yra naudojamas kaip hierarchijos simbolis“.