Pagal didžiausią nedarbo lygį – Mažeikiai antri šalyje

Balsas.lt

 Lietuvos darbo biržos duomenimis, į teritorines darbo biržas lapkritį atėjo užsiregistruoti maždaug tiek pat bedarbių kaip ir spalį – 29,8 tūkst. Ieškantiems darbo asmenims praėjusį mėnesį darbo biržos galėjo pasiūlyti 8 tūkst. laisvų darbo vietų, iš jų daugiau kaip 5,5 tūkst. neterminuotam darbui – ketvirtadaliu mažiau nei spalį. Paklausiausi darbo rinkoje buvo pardavėjai, sunkiasvorių sunkvežimių vairuotojai, paradavimų vadybininkai, siuvėjai, lengvųjų automobilių vairuotojai, virėjai, garo katilų operatoriai.

 

Gruodžio 1 dieną Lietuvos darbo biržos duomenų bazėje buvo registruota 251 tūkst. bedarbių – tai sudarė 11,7 proc. visų darbingo amžiaus šalies gyventojų ir šis rodiklis yra 0,8 procentinio punkto didesnis palyginti su praėjusiu mėnesiu. Iš viso nuo metų pradžios Lietuvos darbo biržos duomenų bazėje buvo užregistruota 341,7 tūkst. darbo ieškančių asmenų.

 

Didžiausias nedarbas buvo Druskininkų ir Ignalinos r. (po 16,5 proc.), Mažeikių (16,0 proc.), Akmenės (po 15,9 proc.), Šalčininkų (15,8 proc.), o mažiausias – Neringos (4,0 proc.), Elektrėnų (7,1 proc.), Trakų r. (7,8 proc.), Birštono ir Kazlų Rūdos (8,4) savivaldybėse. Iš didžiųjų miestų daugiausia bedarbių yra Panevėžyje (14,4 proc.), mažiausia – Kaune (10,4 proc.).

 

Lapkričio mėnesį darbo biržoms tarpininkaujant buvo įdarbinta 9,5 tūkst. žmonių. Į aktyvias darbo rinkos politikos priemones nusiųsta 4,6 tūkst. bedarbių. Nuo metų pradžios padėta įsidarbinti 113,4 tūkst. ieškančių darbo asmenų, 44,5 tūkst. nusiųsta į aktyvios darbo rinkos politikos priemones, apie 17,1 tūkst. asmenų pradėjo veiklą, įsigiję verslo liudijimą.

 

Beveik 7,9 tūkst. darbo ieškančių asmenų parengta darbui naujoms darbo vietoms. Darbo vietų išsaugojimui 0,6 tūkst. dirbančiųjų nusiųsti į profesinio mokymo programas, beveik 1,5 tūkst. – į laikinojo užimtumo priemones.