Ką valgyti peršalus?

Balsas.lt

 

Peršalimas, gripas ar kiaulių gripas? Ne taip svarbu. Svarbiausia – kad gydymasis visiškai toks pat: daug šiltų skysčių, pakankamai pagulinėjimų lovoje ir… tinkamai parinktas maistas. Tad ką valgyti susirgus peršalimu ar gripu?

 

Lengvai virškinami baltymai

Ar susirgai, ar spinduliuoji sveikata – svarbu kasdien gauti pakankamai baltymų. Jie stiprina organizmą. Susirgus veikiausiai tavo skrandis nebus nusiteikęs sudoroti kepsnį. O tu pati tikriausiai pristigsi energijos sukiotis virtuvėje. Tad griebkis patikimų baltyminių patiekalų, kuriuos gamindama sugaiši visai nedaug laiko arba apskritai tereikės atsidaryti šaldytuvą: virtas kiaušinis, varškė, sūris, žuvis, vištos krūtinėlė, riešutai, pupelės.

 

Bio flavanoidai ir citrusiniai vaisiai

Pakankamas vitamino C kiekis su maistu – puiki peršalimo ligų prevencija. Tačiau ne vėlu jo griebtis net ir susirgus. Tai sustiprins tavo organizmą, palengvins ligos simptomus, galbūt net sutrumpins sirgimo laiką. Taigi kovok su peršalimu ir gripu į savo lėkštę įsidėjusi apelsinų, citrinų, laimų, greipfrutų… ir, žinoma, spanguolių bei raugintų kopūstų – tai ne ką prastesni lietuviškam klimatui derantys vitamino C šaltiniai, nei egzotinės gėrybės.

 

Jogurtas

Mokslininkai nustatė, kad jogurte esantys probiotikai gali sutrumpinti peršalimo ligų trukmę vidutiniškai 2 dienom. Manoma, kad dar efektyviau organizmą stiprina kefyras. Be to, šiuose pieno produktuose gausu baltymų ir lengvai pasisavinamo kalcio, kas taip pat leidžia duoti tinkamą atsaką ligai.

 

Infekcijų priešas glutationas

Glutationas – galingas antioksidantas, padedantis kovoti su infekcijomis. Jo gausu raudonuose korėtuose vaisiuose, pavyzdžiui, arbūzuose. Taip pat šios medžiagos apstu brokoliuose, kopūstuose, žaliose lapinėse daržovėse.

Vitaminai B6 ir B12

Vitaminai B6 ir B12 žinomi kaip sveikimą spartinančios medžiagos. Idealūs jų šaltiniai – daug baltymų turintys maisto produktai: žuvis, pienas, mielės, grūdai, bulvės, špinatai, kalakutiena.

 

Sriubos ir sultiniai

Sriubos ir sultiniai padės išlaikyti organizme reikiamą skysčių kiekį, jos lengvai virškinamos, puikiai numalšina apetitą. Daržovių sriubos su grūdais, mėsos gabalėliais papildo maistingųjų medžiagų atsargas ir padeda įveikti infekciją. Šilta sriuba taip pat palengvina karščiavimo simptomus, sušildo organizmą iš vidaus jei kamuoja šaltkrėtis, pagerina virškinimą.

 

Skysčiai

Gali būti, kad susirgusi nenorėsi valgyti kieto maisto. Nenori – nereikia. Tačiau gerti daug skysčių privaloma. Vanduo, arbata su imbieru – puikus pasirinkimas kai sutrinka skrandžio veikla. Taip pat rinkis mineralinį vandenį, elektrolitais žarnyną papildančius vaistinius gėrimus (jei vienas iš tavo gripo simptomų – sutrikęs virškinimas, pykinimas ar viduriavimas).

 

Šviežiai spaustos sultys persišaldžius – taip pat puikus pasirinkimas, ypač jei nesinori valgyti nieko rimtesnio. Aromatinga arbata su citrina – idealus gėrimas sloguojant. Žalioji arbata stiprina imuninę sistemą, o šaukštelis medaus prie jos numalšins gerklės skausmus.

Parengė Laura M.