A.Kubilius: nepatvirtinus biudžeto vasarį nebus pinigų pensijoms

ATN.LT

 Jeigu Seime nebus patvirtintas ateinančių metų valstybės biudžetas, vasarį nebebus iš ko mokėti pensijų, teigia premjeras Andrius Kubilius. Jis sako esąs įsitikinęs, kad to niekas nenorėtų, todėl biudžetas bus patvirtintas. „Biudžetas bus priimtas. Kas gali jo nepriimti? Įsivaizduokite, kas bus, jei nepriimsime biudžeto, koks signalas nueis tarptautinėms rinkoms? Jau vasarį turime planuoti skolintis dideles sumas tarptautinėse rinkose. Jei nepasiskoliname, nebemokame pensijų. Jei nepriimam biudžeto, kas važiuos skolintis ir už kokią kainą?”, – sakė A.Kubilius.

 

Paklaustas, ar jo manymu, Seime užteks balsų patvirtinti biudžetą, premjeras aiškino, jog dabar „ne tos sąlygos, kad ekonomikai augant po 10 proc. galėtume galvoti: gal nepriimkime šito biudžeto, gal pasvarstykim”.

 

„Kokie balsai? Kas priešinsis? Kas nori, kad vasarį Lietuva, ne Kubilius, o Lietuva, nemokėtų pensijų? A.Brazauskas nori? Netikiu, kad A.Brazauskas to norėtų – jis tikrai žmogus patyręs, pagyvenęs, supranta pensininkų rūpesčius. Ar tu esi pozicijoje, ar opozicijoje, atsakomybė yra labai didelė”, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

 

Jis teigė, kad Vyriausybė svarsto visus opozicijos pasiūlymus, kai kur mato racionalių pasiūlymų, tačiau esminės opozicinių partijų nuostatos atrodo „labai smarkiai diskutuotinos ar abejotinos”.

 

„Esminė linija, kad reikia mažinti mokesčius, nemažinti socialinių išmokų ir atlyginimų ir kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), yra viduje absoliučiai nesuderinama. Žinome, kad jei kreipsimės į TVF, jie reikalaus ne mažinti mokesčius, o juos didinti. Todėl pasakymas, kad vienu metu mažinsim mokesčius ir didinsim išlaidas, yra logiškai neįgyvendinamas”, – sakė A.Kubilius.

 

Paklaustas, kodėl valdantieji prašo Darbo partijos paramos, nors mano, kad biudžetas bus patvirtintas, premjeras teigė, kad paramos niekas neprašo.

„Argi mes prašome paramos? Mes prašome tartis ir susitarti. Kaip susitarėme su socialiniais partneriais dėl Nacionalinio susitarimo, taip mes kviečiame ir opoziciją. Kodėl reikia pyktis?”, – aiškino Ministras pirmininkas.

 

www.atn.lt