Vienoje parduotuvėje – net trys pažeidimai

Alfa.lt

 Šiaulių apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, vykdydami vieną iš svarbiausių savo užduočių – kovą su šešėline ekonomika, apsilankė Naujojoje Akmenėje. Čia jie užsuko į V.Kudirkos gatvėje įsikūrusį prekybos centrą „Super Netto“. Pareigūnai nutarė patikrinti jame įsikūrusią parduotuvėlę „Muzikėlė“.

 

Pasirodo, kuo mažesnė parduotuvė – tuo daugiau pažeidimų. Pirmiausia paaiškėjo, kad šios parduotuvės pardavėja visai nėra pardavėja. Mat moteris, paprašyta pateikti kai kuriuos komercinės veiklos dokumentus, prisipažino, kad ji nėra oficialiai įdarbinta, tik šiandien keičianti parduotuvės pardavėją, kuri tvarkosi mokslo reikalus.

 

Šis paaiškinimas pareigūnams sukėlė šypseną, nes jis toks nusibodęs, kadangi nuolat naudojamas dėl nelegalaus darbo pričiuptų darbdavių. Surinktą medžiagą kriminalistai tolesniam tyrimui perdavė Valstybinei darbo inspekcijai.

 

Antras pareigūnų rastas pažeidimas – tai autorių teisių ir gretutinių teisių pažeidimas. Nors vitrinoje pirkėjams buvo siūloma įvairių licencijuotų kompaktinių plokštelių, tačiau už parduotuvės prekystalio rastos trys kartoninės dėžės su 360 kompaktinių plokštelių, neturinčių licencijuotoms kompaktinėms plokštelėms būdingų atributų.

 

Individualiosios įmonės, kuriai priklauso ši parduotuvė, savininkas A. K. paaiškino, kad šias plokšteles jis įsigijo iš nepažįstamo asmens, ketindamas pardavinėti. Plokštelės iš parduotuvės buvo paimtos, nes, įtarus, kad jos yra nelicencijuotos ir parduotuvėje laikytos komercijos tikslais, pradėta administracinė teisena.

 

Už tai Administracinių teisų pažeidimų kodeksas numato baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų su kūrinių neteisėtų kopijų konfiskavimu.

 

Jeigu bus nustatyta, kad tokių kompaktinių plokštelių teisėtų kopijų pardavimo kaina siekia per 100 MGL, tai tada individualiosios įmonės savininkui už neteisėtų kopijų laikymą grės baudžiamoji atsakomybė.

 

Taip pat pareigūnams kilo įtarimas ir dėl kasos operacijų atlikimo pažeidimo. Patikrinimo metu jie prekystalio stalčiuje rado per 700 litų į apskaitą neįtrauktų pinigų, vadinamųjų „juodųjų“ pinigų, gautų, manoma iš prekybos nelicencijuota produkcija. Už tai įmonės vadovui gresia bauda nuo 1000 iki 2000 litų.