Ar tikrai lenkai pardavinėja Mažeikių naftos įmonę rusams?

Alfa.lt

 Šiuo metu vyksta aktyvios Rusijos ir Lenkijos vyriausybių derybos dėl „Orlen Lietuva“ pardavimo Rusijos kompanijai. Tokią žinią iš Maskvos vykusio susitikimo su vicepremjeru parsivežė praėjusią savaitę ten viešėję Lietuvos verslininkai. Jau trečius metus Mažeikių naftos verslovę valdantis „PKN Orlen“ pastaruoju metu be užuolankų kalba apie norą įsigyti valstybės kontroliuojamą „Klaipėdos naftą“ ir neatmeta, kad priešingu atveju jiems gali tekti parduoti „Orlen Lietuvą“.

 

„Tokius gandus apie derybas girdėjau, tačiau tai, ką daro Lenkijos vyriausybė, su mumis tokiomis žiniomis niekas nesidalija”, – kalbėjo „Orlen Lietuva“ atstovas spaudai Jacekas Janas Komaras. Jo teigimu, vienintelio galimo pirkėjo – kompanijos „Lukoil“ – vadovybė praėjusią savaitę skundėsi, kad lenkai jiems trukdo vystyti verslą.

 

„Lukoil“ prie pat Baltarusijos sienos norėtų statyti naftos perdirbimo įmonę ir taip šturmuoti Lenkijos rinką, tačiau kompanija norėtų įsikurti saugomoje teritorijoje. Lenkija su tuo niekaip negali sutikti“, – kalbėjo „Orlen Lietuva“ atstovas.

 

Praėjusią savaitę Rusijos naftos koncernas „Lukoil“ paskelbė užšaldąs investicijas į Lenkijos rinką – neplės degalinių tinklo, nebendraus su rafinavimo įmonėmis. Anksčiau „Lukoil“ skelbė Lenkijoje pastatysianti 300 degalinių ir bendradarbiausianti su naftos rafinavimo fabrikais.

 

Pasak „Lukoil“ vadovo Vagito Alekpierovo, pradėjus šias investicijas, susidurta su pasipriešinimu. „Štai kodėl nutraukiame investicijas į jūsų šalį“, – Lenkijos dienraščiui „Dziennik Gazeta Prawna“ teigė jis.

 

„Lukoil“ vadovas paneigė, kad jo vadovaujama kompanija pasiruošusi pirkti naftos perdirbimo įmonės Mažeikiuose „Orlen Lietuva“ akcijas.

 

Apie norą įsigyti „Orlen Lietuvos“ akcijas V. Alekperovas užsiminė dar sausį Davose, Lenkijos bei Rusijos premjerų susitikime, kuriame taip pat dalyvavo „PKN Orlen“ vadovas Jacekas Krawiecas.

 

Po kelių dienų panašų pasiūlymą „Orlen“ prezidentas išgirdo iš į Lenkiją atvykusio koncerno „Transnieft“ (Rusijos naftotiekio operatoriaus) viceprezidento Michailo Arustamovo.

 

„Jeigu Rusijos kompanija taptų Mažeikių verslovės dalininke, kaipmat susitvarkytų naftos žaliavos tiekimo reikalai „Družbos“ naftotiekiu“, – tuomet kalbėjo M. Arustamovas.

 

J. Komaras teigė abejojąs, kad „Transnieft“ domėtųsi „Orlen Lietuva“. „Nebent tiek, kiek tai būtų susiję su „Družbos“ naftotiekiu“, – sakė jis. J. Komaro pasvarstymais, rusai dabar neturi tiek pinigų, kiek jų į „Orlen Lietuvą“ jau investavo Lenkija.

 

„Lenkijos investuota suma jau siekia 3,5 mlrd. dolerių. Rusai dabar negali taip išlaidauti“, – teigė pašnekovas.

Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ bendrovę „Orlen Lietuva“ įsigijo 2006 metais.