Virusai jau pradėjo pulti

 Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai dar kartelį primena, kad gripas – ūminė kvėpavimo takų infekcija iš kitų išsiskirianti pavojingomis komplikacijomis. Gripu susergama staiga, be jokių „perspėjimų“ temperatūra šokteli iki 38 ir daugiau laipsnių karščio, ima kamuoti sausas kosulys, gerklės, galvos, raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Virusas plinta kosint, čiaudint.

 

Lietuvoje, sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, padidėjimas stebimas rudens – žiemos sezonu.
Telšių apskrityje sergamumo gripu atvejų neužregistruota, bet daugėja sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Per rugsėjo mėnesį ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo1803 apskrities gyventojai, iš jų 1371- vaikai iki 17 metų , o tai 4,6 karto daugiau nei rugpjūčio mėnesį.

 

Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, geriausia – rugsėjo – lapkričio mėnesiais.

 

Siekiant padidinti skiepijimo nuo sezoninio gripo apimtis Lietuvoje jau trečią gripo sezoną valstybės lėšomis skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys. Kadangi įsigytų gripo vakcinų pakaks tik daliai rizikos grupėms priklausančių asmenų Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras asmens sveikatos priežiūros įstaigoms rekomenduojama pirmiausia skiepyti  vyresnius nei 65 metų amžiaus asmenis, sergančius lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kitomis lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, taip pat, asmenis gyvenančius globos ir slaugos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus.

 

Telšių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigos 2009-2010 metų skiepijimo sezonui gavo 7254 sezoninio gripo vakcinos dozių.
Gyventojai norintys pasiskiepyti nuo sezoninio gripo turi kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigos savo bendrosios praktikos gydytoją.

 

www.infomazeikiai.lt