„YouTube“ jubiliejus: kaip viskas prasidėjo

ITŽINIOS.LT

 Kompanija „YouTube“ švenčia trejų metų jubiliejų – tiek laiko praėjo, kai kompanija „Google“ įsigijo populiarią videomedžiagos svetainę. Šiuo metu svetainėje kasdien peržiūrima apie milijardą vaizdo klipų: didžioji dauguma vaizdo klipų – apiе „dainuojančias kates“ ir „šokančius paauglius“. Vis dėlto milijonas peržiūrų per dieną yra nemažas pasiekimas. „YouTube“ per trumpą laiką nuėjo ilgą kelią.

 

„YouTube“: pradžia

„YouTube“ į šaltą ir painų gyvenimą atėjo 2005 metų balandžio mėnesį. Tuo metu svetainėje buvo parodytas pirmasis vaizdo klipas – atvira ir įtraukianti dramblių diskusija. Vienas iš vaikinų, nusifilmavusių šiame vaizdo klipe, buvo Jawed Karim: jis irgi prisidėjo prie „YouTube“ įkūrimo.

 

Jawed Karim bei du jo draugai susitiko dirbdami „PayPal“. Vienas jų netgi sukūrė „PayPal“ logotipą. Trys draugai – Jawed Karim, Steve Chen ir Chad Hurley – pastebėjo, kaip sunku išplatinti vaizdo medžiagą. Taip jiems ir kilo idėja sukurti svetainę, kurioje galima greitai ir nesunkiai patalpinti atsitiktinius vaizdo klipus.

 

Jawed Karim dalyvavimas svetainės kūrime yra ginčytinas. 2006 metais laikraštyje „Time“ pasakojamoje istorijoje nurodoma, kad jo dalyvavimas kompanijos kūrime buvo labai minimalus. Tuo tarpu Jawed Karim tvirtino, kad pradinė idėja kilo kaip tik jam.

 

„YouTube“ – pasimatymams?

Kad ir kaip ten bebūtų, tačiau pradinė idėja nebuvo tokia, kokios jūs tikitės. Pradinis „YouTube“ tikslas buvo sukurti videomedžiagos svetainės „HOTorNOT.com“ versiją. Ankstyvoje „YouTube“ svetainės versijoje buvo įtraukti tokie klausimai kaip „Lytis” bei „Ieškomų asmenų lytis bei amžius”. Nereikia nė sakyti, kad tai nesitęsė ilgai. Per keletą mėnesių „YouTube“ evoliucionavo į vaizdo įrašų mišinį, kurį žmonės įkėlė į svetainę. Prie tokio pažįstamo logotipo netrukus atsirado šūkis „Jūsų skaitmeninių vaizdo klipų talpykla“.

 

„Google“ įsigijimas

Iki 2005 metų lapkričio mėnesio buvo oficialiai paskelbta apie „YouTube“ ir investuotojai pradėjo šiai veiklai skirti milijonus dolerių. Gruodžio mėnesį kompanija pasauliui atvėrė savo duris ir nepraėjus nei metams įžengė „Google“. 2006 metų spalio mėnesį kompanija „Google“ paskelbė, kad už „YouTube“ ketina sumokėti 1,65 milijardus dolerių – tai brangiausias paieškų gigantės įsigijimas. Laikraščiuose pasirodė tokios žinutės: „Kompanija „Google“ ieško sau antrosios veiklos. Tačiau antrajai veiklai reikia didesnės saugyklos ir apdorojimo galios“.

 

„YouTube“ ir vaizdo klipai

Apie „YouTube“ triumfą, bandymus ir vargus galima kalbėti visą dieną. Pati „YouTube“ komanda įkėlė vaizdo klipą „Svetainės „YouTube“ sukūrimas“. Jame vaizduojami pirmųjų kompanijos metų atsiminimai ir perėjimas į kompaniją „Google“. Kanzaso Valstybinio universiteto antropologijos klasė sukūrė „Svetainės „YouTube“ istoriją“, vaizduojančią pirmuosius dvejus „YouTube“ metus. Šis vaizdo klipas baigiamas prasta muzika, paskatinusia nuspausti „Stop“ mygtuką.

 

www.itzinios.lt