Įkandin teisėjo Kaune nušauta moteris

ATN.LT

 Trimis šūviais į pilvą ir vienu į galvą pirmadienį ryte Kauno senamiestyje nušautas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius. Tai – pirma teisėjo žmogžudystė Lietuvoje. Ieškomas Drąsius Kedys, kuris kaltino teisėją tvirkinus jo mažametę dukterį. Pranešama, kad vyras ginkluotas. Vidurdienį pranešta, kad Kaune nušauta buvusios D.Kedžio sugyventinės Laimos sesuo Loreta. Nužudytą 30 metų moterį namuose Piliuonos gatvėje rado iš mokyklos grįžusi jos dukra.

 

Ieškomas ginkluotas

Generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas per Lietuvos televiziją paskelbė D.Kedžio paiešką.
37 metų vyras, pirminiais duomenimis vilki tamsiais rūbais, su barzda, apžėlęs. Gali su savimi turėti didelį krepšį. Pirminis planas policijos – atliekama to asmens paieškos ir sulaikymo operacija.

 

V.Račkauskas patvirtino, kad D.Kedys yra žmogus, viešai apkaltinęs teisėją J.Furmavičių seksualiai išnaudojus mažametę mergaitę. Tačiau jis nėra įtariamasis.

„Jis gali turėti reikšmingos informacijos apie šį nusikaltimą. Kas žino, kur yra šis žmogus, turėtų paskambinti telefonu 112. Noriu įspėti, kad pamačius šį žmogų, nereikia jo sulaikinėti patiems. Jam yra išduoti keli ginklai savigynai”, – teigia V.Račkauskas.

 

Kaltinimai pedofilija

D.Kedys sukūręs interneto tinklapį, kuriame pasakojama neva jo dukros žaginimo istorija. Rašinys su siaubą keliančiomis detalėmis išverstas į anglų, rusų kalbas.

 

Jei tikėti vyro pasakojimu, mergaitę žagino trys pedofilai, D.Kedys nurodo ir dviejų pavardes bei vieno vardą — „Darbo partijos Kauno skyriaus buvęs vadovas Andrius Ūsas, Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir trečias, kaip dukra pasakoja, jų draugas šviesių plaukų Aidas.“

 

Netikras eismo įvykis

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas J.Furmanavičius nušautas netoli savo namų V.Sladkevičiaus gatvėje, kaip spėjama, iš baltos spalvos seno modelio „VW Transporter“ markės autobusiuko, kurio priekyje ir šone buvo užrašas „Kauno keliai“, kairėje pusėje buvo geltonos spalvos švyturėlis.

 

Keliama versija, kad vykdamas į darbą teisėjas sustojo prie suvaidinto eismo įvykio.

Išėjęs iš Vilniaus gatvės 3-iojo namo, J.Furmanavičius sėdo į automobilį ir atbuline eiga važiavo į V.Sladkevičiaus gatvę, kur teisėjas buvo priverstas sustoti dėl suvaidinto eismo įvykio. J.Furmanavičius išlipo iš automobilio ir tada buvo nušautas.

 

Lietuvos radijas pranešė, kad policija jau sulaukė žmonių skambučių dėl automobilio. Taip pat manoma, kad lipdukai su užrašu „Kauno keliai” buvo užklijuoti tyčia, norint suklaidinti tyrėjus. „Kelių“ atstovai teigia, kad turi du tokius automobilius. Vienas jų dabar Šilutėje, kitas – Tauragėje, nei vienas nebuvo pavogtas.

 

Tiriamos įvairios versijos

Be pedofilijos, keliamos ir kitos nusikaltimo versijos, kurios gali būti susijusios su teisėjo darbu. Pranešama, kad viena iš versijų gali būti susijusi su turtu, žemės nuosavybės klausimais.

 

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas šiandien taip pat teigė, kad viena nužudymo versijų gali būti susijusi su teisėjo tarnyba. Nors versijų, anot A.Valantino, gali būti ir daugiau.  Klaipėdoje viešintis generalinis prokuroras važiuos į Kauną ir aiškinsis nusikaltimą.

 

Smūgis teismų sistemai

Pirmadienį J.Furmanavičius turėjo svarstyti tris baudžiamąsias bylas — dėl vagystės įsibrovus į patalpas, dėl priverčiamųjų medicinos priemonių pakeitimo kitomis ir dėl Kelių transporto eismo saugumo taisyklių pažeidimo, dėl kurio buvo nesunkiai sutrikdyta kito žmogaus sveikata.

 

J.Furmanavičius savo karjeroje yra nagrinėjęs ne vieną rezonansinę bylą, tarp jų ir Kauno „Daktarų“ nusikalstamos gaujos vadeivos Henriko Daktaro sūnaus Enriko Daktaro bylą dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos.

 

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė teigė, jog toks įvykis turės įtakos visai teismų sistemai. Pasak L.Garnelienės, teisėjas J.Furmanavičius buvo geras savo srities specialistas, patyręs teisėjas, nagrinėjo sudėtingas, rezonansines bylas.

 

„Šis įvykis, sukrėtęs visą teisėjų bendruomenę, turės įtakos teisėjų darbui ir visai teismų sistemai”, — pirmadienį žurnalistams sakė L.Garnelienė. Tačiau patikino, kad nepaisant nusikaltimo, teisėjai ir toliau nagrinės bylas.

 

Teisėjų tarybos pirmininkė nekomentavo J.Furmanavičiaus nagrinėtų bylų ir galimų jų sąsajų su nusikaltimu. Ji prasitarė, kad nužudymas gali būti siejamas ir su asmeniniais teisėjo reikalais, apie kuriuos jo kolegos ir nežinojo.

 

J.Furmanavičiaus biografija:

    * Gimė 1962 m. Prienų rajone.
    * 1980 m. baigė Stakliškių vid. mokyklą.
    * 1985 m. – Vilniaus universitetas, Teisės fakultetas, teisininko kvalifikacija.
    * Nuo 1985 iki 1992 metų lapkričio dirbo Tardymo valdyboje prie Kauno m.VPK, tardytoju.
    * Nuo 1992 iki 1995 metų gruodžio – Tardymo valdyboje prie Kauno m. PK, vyresn. tardytojas
    * Nuo 1995 iki 1996 rugsėjo – Tardymo skyriuje prie Kauno m. Žaliakalnio policijos komisariato, viršininku.
    * Nuo 1996 iki 2000 metų vasario dirbo Kauno m. apylinkės teismo teisėju.
    * Nuo 2000 iki 2002 metų birželio – Kauno apygardos administracinio teismo teisėju.
    * 2002 metų iki šiol dirbo Kauno apygardos teisme, Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas.

Kartą baustas

J.Furmanavičiaus biografijoje yra ir juoda dėmė. 2006 sausio 8 d. jis  buvo sulaikytas neblaivus (2,57 promilės alkoholio) prie vairo. Teisėjų garbės teismas J.Furmanavičiui už tai skyrė griežtą papeikimą.

 

www.atn.lt