Mažeikiuose filmo premjera apie drąsųjį mažeikiškį

 

Spalio 11 d. 13.30 val. Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro mažojoje salėje Niujorke gyvenanti dr. Giedrė Kumpikaitė pristatys filmą apie savo tėvą. Julius Kumpikas–Kumpikevičius – iš Mažeikių kilęs lietuvių civilinės aviacijos pradininkas, pirmasis mūsų šalies tarptautinis civilinis lakūnas.

 

Vos kelioms dienoms į Lietuvą atvyksianti St. John universiteto dėstytoja, Tautos fondo bei Niujorko „Lietuvių radijas“ vadovė, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ kavalierė G. Kumpikaitė viliasi, kad filmas apie jos tėvelį sulauks mažeikiškių dėmesio, įkvėps žmones siekti įgyvendinti savąsias svajones, neišsigąsti jokių kliūčių.

 

Prieš dvejus metus G. Kumpikaitė lankėsi Mažeikiuose, susitiko su meru Vilhelmu Džiugeliu bei jos tėvą menančiais mažeikiškiais.

 

Trumpa istorija apie J. Kumpikas–Kumpikevičių

1934 m. kovo 5–9 dienomis visų Lietuvos laikraščių pirmuosiuose puslapiuose buvo skelbiama informacija apie nutrūktgalvišką jaunojo mažeikiškio skrydį iš Prahos (Čekija) į Kauną. Tvyrojo didžiulė įtampa, nes nuo tragiškos Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties buvo praėję tik aštuoni mėnesiai. Sningant, pučiant stipriam vėjui, dvidešimt trejų metų lakūnas skrido senutėliu, iš apyvartos nurašytu lėktuvu, neturinčiu jokių navigacijos prietaisų.

 

Mažeikiškis J. Kumpikas–Kumpikevičius nuo mažens svajojo apie aviaciją, troško būti civilinės aviacijos pilotas. Pinigų stygius buvo pagrindinis stabdys, trukdęs įgyvendinti svajonę. Julius išvyko į Čekiją, kur tikėjosi galėsiąs realizuoti savuosius tikslus.

 

Čekijoje pas vieną pilotą J. Kumpikas gavo 10 valandų trukmės skrydžio pamokas, nusipirko senutėlį, iš apyvartos nurašytą lėktuvą ir nusprendė įrodyti, kad galima skraidyti ir blogu oru.

 

Siaučiant pūgai, iš Prahos jis išskrido į Kauną. Skrendant virš Vokietijos, šūviais buvo priverstas nutūpti. Vokiečiai areštavo jaunąjį pilotą, tačiau, išsiaiškinę skrydžio aplinkybes, ne tik paleido iš areštinės, bet ir davė degalų, iškėlė vaišes.

 

Antrą skrydžio dieną dėl itin blogų oro sąlygų lakūnas sunkiai orientavosi erdvėje, buvo priverstas labai žemai nusileisti ir skristi apverstu lėktuvu.

 

Trečią dieną Lietuvoje narsųjį žemaitį sutiko labai iškilmingai. Anot G. Kumpikaitės, jis porą savaičių žurnalistams dalijo interviu, kalbėjo per radiją.

 

J. Kumpikas –Kumpikevičius tapo pirmuoju Lietuvos civilinės aviacijos lakūnu, jam suteiktas tarptautinio lakūno vardas.

J. Kumpikas –Kumpikevičius taip pat buvo Šaulių sąjungos aviacijos įkūrėjas. Po Antrojo pasaulinio karo lakūnas su šeima emigravo į užsienį, dirbo vienoje JAV aviacijos gamykloje.

 

www.infomazeikiai.lt