Seimo nariai netaupė – per tris mėnesius išleido per milijoną litų

Alfa.lt

 Daugiau nei milijoną litų per tris mėnesius parlamentarai išleido automobilių nuomai, kurui, draudimui, kompiuterinės technikos ir biurų nuomai, kanceliarinėms išlaidoms, paštui, gyvenimui viešbučiuose Lietuvoje ir užsienyje, mokymo kursams ir reprezentacijai.
Paskelbus antrojo ketvirčio parlamentinei veiklai skirtų išlaidų ataskaitas, paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė parlamentarų didžiąją savo pinigų dalį išleidžia transportui.

 

 

87 Seimo nariai nuomoja automobilius. Bene daugiausia – 9071 litą – už automobilio nuomą per antrąjį metų ketvirtį sumokėjo „darbietis“ Saulius Bucevičius. Per 8000 litų atsiėjo „prisikėlėlių“ Astos Baukutės, Vinco Babiliaus, liberalcentristų Vytauto Bogušio ir Armino Lydekos, konservatorės Vidos Marijos Čigriejienės automobilių nuoma.

 

Vidutiniškai po 2000–3000 litų per ketvirtį Seimo nariai dar sumoka už degalus, mašinų remontą, draudimą. Dalis parlamentarų transportui išleidžia beveik visus 10,7 tūkst. litų, trims mėnesiams skirtų parlamentinei veiklai. Vienintelis Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas nurodė nė lito neišleidęs transportui.

 

„Tvarkietis“ Remigijus Ačas visą sumą pervedė už Seimo nario biuro nuomą Raseiniuose. Keletas parlamentarų kaip parlamentinei veiklai skirtas išlaidas nurodė apgyvendinimą viešbučiuose Lietuvoje. 440 litų tam tikslui skyręs liberalcentristas Artūras Melianas BNS aiškino, kad kartais užtrunka susitikimai su rinkėjais, todėl tenka ieškoti nakvynės.

 

„Kartais dalyvauju 2–3 dienų konferencijose. Tai pasitaiko labai retai, bet būna nakvynės poreikis“, – sakė jis. A. Melianas tvirtino, kad daug konferencijų vyksta kurortinėse vietovėse, todėl ten ir tenka ieškoti viešbučių.

 

Per dešimt Seimo narių nurodė po kelis šimtus litų sumokėję už apgyvendinimo ir kelionių išlaidas užsienyje.

„Mokėjau, kai su Seimo krepšinio komanda lankėmės Estijoje. Dabar važiuojame į užsienį ir mokame patys“, – BNS sakė Seimo Liberalų ir centro sąjungos seniūnas Jonas Liesys.

 

Kai kurie parlamentarai už parlamentinei veiklai skirtus pinigus pirko mėnesinius visuomeninio transporto bilietus, mokėjo už automobilio stovėjimą, važiavimą taksi.

 

Konservatorius Statys Šedbaras ir „vienalietuvininkas“ Vytautas Kurpuvesas šiuos pinigus naudoja užsienio kalbų kursams. Per tris mėnesius S. Šedbaras 2400 litų sumokėjo už vokiečių kalbos žinias.

 

„Noriu įtvirtinti vokiečių kalbos žinias, o paskui mokysiuosi anglų kalbos“, – sakė parlamentaras. V. Kurpuvesas 300 litų išleido anglų kalbos kursams.

 

Dalis Seimo narių už tūkstančius litų pirko knygų. Pavyzdžiui, „vienalietuvininkas“ Saulius Stoma tam skyrė 3750, Č. Juršėnas – 2766, „tvarkietis“ Jonas Ramonas – 2742 litus.

 

Šioje srityje visus aplenkė tuomet dar Seimo pirmininko pareigas ėjęs „prisikėlėlis“ Arūnas Valinskas. Jis knygų įsigijo už 5041 litą. Iš viso A. Valinskas per ketvirtį panaudojo 8504 litus iš parlamentinei veiklai skirtų 10,7 tūkst. litų.

 

Nors kas mėnesį A. Valinskas kaip parlamento vadovas reprezentacijai gaudavo apie 4000 litų, jis reprezentacijai panaudojo 2268 litus iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

 

Beje, tarp antro ketvirčio pinigų naudotojų yra ir liberalas Gediminas Navaitis, birželį atsisakęs parlamentinei veiklai skirtų pinigų, nes kilo abejonių dėl jų naudojimo tikslingumo.

 

Seimo Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė BNS sakė, kad G. Navaitis prašymą ateityje iš viso į jo sąskaitą nebepervesti pinigų, skirtų parlamentinėms išlaidoms, parašė tik birželio viduryje, kai jau baigėsi antrasis ketvirtis. Ateityje šių pinigų jis turėtų nebegauti.

 

Vienintelis socialdemokratas ekspremjeras Gediminas Kirkilas nesinaudojo parlamentinei veiklai numatytomis lėšomis. Dabartinis premjeras konservatorius Andrius Kubilius, kiaurą parą aprūpintas transportu ir gaunantis pinigų reprezentacijai, iš parlamento pinigų per tris mėnesius panaudojo vos 1473 litus.

 

Seimo vicepirmininkas Česlovas Stankevičius per tris mėnesius išleido tik 231 litą. Pagal Seimo Statutą parlamentarų išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla, kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 1,7 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Šiuo metu – apie 3400 litų.

 

Parlamento valdyba yra nustačiusi, kad šiuos pinigus galima leisti Seimo nario biurams išlaikyti, tarnybinių telefoninių pokalbių, interneto, telekomunikacijų, pašto paslaugoms apmokėti, kanceliarinėms prekėms, knygoms, periodiniams leidiniams įsigyti, transporto priemonei nuomoti, remontuoti, drausti.

 

Taip pat už šias lėšas galima važiuoti taksi, pirkti visuomeninio transporto mėnesio bilietus, mokytis užsienio kalbų, spausdinti Seimo nario ataskaitą, gaminti vizitines korteles, duoti skelbimus spaudoje, pirkti reprezentacijai būtiną inventorių ir paslaugas.