Mažeikių turgavietėse – neaiškių tiekėjų gaminiai ir galimai suklastoti dokumentai

 

2009 m. rugsėjo 1 d., Telšiai. Telšių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Telšių AVMI) informuoja, kad Telšių apskrityje kontroliuojant mėsos ir jos gaminių įvežimą, gamybą bei realizavimą didžiausi pažeidimai ir vėl aptikti Mažeikių turgavietėse. Atlikus operatyvius patikrinimus nustatyta apie 200 galimai suklastotų sąskaitų faktūrų ir beveik 20 tonų nežinia iš kur įsigytų rūkytų bei virtų mėsos gaminių. Ir visa tai išaiškinta patikrinus tik tris prekeivius.

 

Mėsos gaminiais prekiavusios moterys pateikė verslo liudijimus, prekių įsigijimo dokumentus, taip pat prekių (paslaugų) pirkimo – pardavimo kvitų knygeles. Tikrinti ir prekyviečių administracijos pildomi žurnalai, kuriuose registruojami atvežtos produkcijos kiekiai, PVM sąskaitų faktūrų numeriai, nurodomi įsigijimo šaltiniai.

 

Surinkus informaciją iš pardavėjų nurodytų mėsos gaminių tiekėjų paaiškėjo, kad apie sąskaitas, kuriomis buvo grindžiamas mėsos įsigijimas, Lietuvoje esančios įmonės nieko nežinojo, o turgaus administracijos žurnaluose nurodytos realiai neegzistavusios sąskaitos. Surinkta medžiaga perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

 

Telšių AVMI viršininko pavaduotojo Vaclovo Dikonto teigimu, kontroliuojant mėsos ir jos gaminių įvežimą, gamybą bei realizavimą nustatomi pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) vengimo, neregistruotos veiklos, nelegalaus darbo, apskaitos taisyklių pažeidimo atvejai, aptinkama prekių be įsigijimo dokumentų.

 

Išaiškinta 10 asmenų, kurie privalėjo mokėti PVM ir teikti deklaracijas, tačiau to nepadarė. Dėl šios priežasties į valstybės biudžetą nepateko 20 tūkst. litų mokėtino PVM.

 

,,Dažniausiai pridėtinės vertės mokestis grobstomas naudojant suklastotus dokumentus, kuriais imituojamas prekių ar paslaugų įsigijimas iš kitų šalies teritorijoje veikiančių įmonių. Kelia nerimą, kad vartotojams parduodami neaiškių tiekėjų gaminiai, – sako V. Dikontas. – Šiais metais mokesčių inspekcija išaiškina daugiau pažeidimų nei ankstesniais metais. Siekiant stabdyti ,,šešėlinės“ ekonomikos plitimą dirbama kartu su kitomis kontrolės institucijomis – Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, Teritorine muitine, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba,  Policija. Sankcijos taikomos visais atvejais, kai mokesčių bandoma išvengti sąmoningai“.

 

Telšių AVMI primena, kad paskambinus pasitikėjimo telefonu 1882 galima ne tik gauti informacijos bei pasikonsultuoti įvairiais mokesčių klausimais, bet ir informuoti apie pastebėtus mokestinius pažeidimus.

 

www.infomazeikiai.lt