Mažeikiškiai koordinuos Lietuvos – Turkijos dvišalį projektą

 
Šiemet Europoje pradėta įgyvendinti nauja didžiausios Europos Komisijos finansuojamos švietimo programos „Mokymasis visą gyvenimą programa“ iniciatyva – Comenius Regio partnerystė. Programa remia tarpregioninį bendradarbiavimą švietimo srityje. Pagrindiniai šios programos projektų tikslai: dalintis gerąja praktika ir patirtimi; kurti priemones, kurios užtikrintų ilgalaikį tarpregioninį bendradarbiavimą; teikti Europinio mokymo patirties pavyzdžius mokytojams, mokiniams ir kitiems subjektams, atsakingiems už mokyklų administravimą. Tokioje partnerystėje dalyvauja partneriai – regionai iš dviejų šalių, dalyvaujančių Mokymosi visą gyvenimą programoje.
 
 
Lietuvos institucijos aktyviai įsiliejo į naują iniciatyvą. Švietimo mainų paramos fondui, administruojančiam Mokymosi visą gyvenimą programą, buvo pateikta 14 paraiškų, iš kurių 8 buvo finansuotos. Comenius Regio projektus koordinuos miestų ir rajonų savivaldybių Švietimo skyriai. Programai skirti 199.530,00 eurai bus išdalinti šioms projektus koordinuojančioms savivaldybėms bei jų Švietimo skyriams: Mažeikių, Joniškio, Prienų, Panevėžio, Šilalės, Kaišiadorių ir Ignalinos rajonų bei Klaipėdos miesto.
 
 
 
Lietuvos koordinuojamo dvišalio projekto „Motyvuoti mokiniai kuria savo ir mūsų ateitį“ partneris – Kütahya miestas Turkijoje. Abi šalis atstovauja po tris švietimo institucijas. Projektą Lietuvoje koordinuos Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius (vedėjas Apolinaras Stonkus), „Ventos“ vidurinė mokykla (direktorė Ramunė Badaukienė) ir Švietimo centras (direktorius Viktoras Prokopčukas).
 
 
Pasak „Ventos“ vidurinės mokyklos projektų koordinatorės Linos Čepauskienės, vienas iš svarbiausių projekto tikslų – nuoseklus ir sistemingas mokinių, turinčių išskirtinių gebėjimų, supažindinimas su įvairiomis profesijomis bei jų specifika.
 
 
 
Teisingai pasirinkta profesija, anot projekto koordinatorės, įprasmina žmogaus gyvenimą, todėl nuolatinės praktinės užduotys bei ekspertų konsultacijos padės moksleiviams teisingai apsispręsti pasirenkant būsimą profesiją bei padės prisitaikyti globalioje visuomenėje. Lankydamiesi įmonėse ir įstaigose moksleiviai iš arčiau susipažins ne tik su juos dominančiu darbu, bet galės įvertinti, kokios vertybės yra svarbiausios vienos ar kitos profesijos atstovams.
 
 
 
„Bendradarbiaudami tarpusavyje ir su partneriais Turkijoje galėsime palyginti ir sugretinti moksleivių karjeros rinkimosi veiksnius, darbo rinkų pasiūlas, gabių moksleivių ugdymo ypatumus Lietuvoje ir Turkijoje. Organizuosime dvi vasaros stovyklas: Mažeikiuose ir Kütahya mieste, kuriose moksleiviams butų sudarytos galimybės tobulėti per praktinę veiklą. Vyks pamokos muziejuose, laboratorijose, bibliotekose, verslo inkubatoriuje, atliekant įvairias užduotis, testus padedant specialistams bei profesionalams“ – pasakoja L. Čepauskienė.
 
 
 
Projekte dalyvausiantys įvairių dalykų mokytojai ir švietėjai, bendradarbiaudami su vietos ir užsienio šalių kolegomis, įgys reikalingų kvalifikacijų, kurios leis sukurti specialų ugdymo metodą, nukreiptą į motyvuotų moksleivių tobulėjimo skatinimą ir savęs realizavimą.
 
Du metus truksiančio projekto veikloms įgyvendinti skirti 25 tūkst. eurų.

 

 www.infomazeikiai.lt