Rinkoje – „protingas“ alkotesteris

Vilniausdiena.lt

 

Lietuvoje jau atsirado alkotesteris, atskiriantis burnos alkoholį nuo alkoholio, iškvepiamo iš plaučių. Profesionalus prietaisas „Drager Alcotest 7510“ turėtų  padėti išvengti pastaruoju metu populiarių spekuliacijų, kai neblaivūs asmenys bando išsisukti nuo atsakomybės. Nauja technologija atsisuktų ir prieš tuos valdininkus, teisėjus ir kitus „gudručius“, kurie mėgsta sėsti už vairo išgėrę, o vėliau policijai teisinasi, kad alkotesterio parodymai klaidingi.

 

„Policijos stabdomi neblaivūs asmenys vis dažniau kaip savo nekaltumo įrodymą pateikia faktą, kad dar nepraėjo penkiolika minučių nuo tada, kai jie išgėrė bokalą alaus ar suvalgė saldainį su alkoholiu. Pareigūnams tenka su jais ginčytis, o per vėlai nuvykę į medicinos įstaigą pasitikrinti jie jau būna blaivūs ir bando įrodyti buvę nubausti neteisėtai. Dabar jau turime Lietuvoje prietaisą, kuris padėtų tokių nesusipratimų išvengti“, – svarbiausią prietaiso privalumą įvardija bendrovės „Alkotesteris“ direktorius Marius Anusauskas.

 

Prietaisas „Drager Alcotest 7510“ yra unikalus dar ir tuo, kad jame pirmą kartą pritaikyta metalo su atmintimi technologija, kuri būtent ir leidžia atskirti burnos alkoholį nuo alkoholio, iškvėpto iš plaučių. Pučiant į alkotesterį, alkoholio koncentracija (jeigu jo randama) natūraliai turėtų didėti. Jeigu ji kažkuriuo pūtimo momentu sumažėja, vadinasi, žmogus pradiniu pūtimo momentu iškvėpė burnos alkoholį.

 

Ekrane užsidega užrašas „Mouth alcohol“ (angl. burnos alkoholis) ir jokių skaičių prietaisas neparodo, traktuodamas šį matavimą kaip klaidą. Jeigu skaičiai parodomi, žmogus gali būti tikras, kad jie tikslūs ir rodo iš plaučių iškvėptą alkoholio koncentraciją. Taigi tokiu prietaisu tikrinamas asmuo nebus be reikalo nubaustas.

 

Dabar Lietuvos policijos naudojami elektrocheminiai alkotesteriai alkoholio koncentraciją matuoja vienu įpūtimo momentu, todėl jie negali palyginti dviejų mėginių (burnos ir plaučių alkoholio) vienu metu. Tokią galimybę iki šiol turėjo tik infraraudonųjų spindulių alkotesteriai, naudojami užsienio šalių policijos. Dabar naujasis prietaisas leis tai padaryti ir Lietuvoje.

 

„Drager Alcotest 7510“ taip pat turi GPS funkciją, kuri naudinga tuomet, kai tikrinamasis bando įrodinėti, kad patikrinimo metu jo toje vietoje nebuvo. Prietaisas įrašo vietą, kurioje tikrinta, į atmintį, šiuos duomenis galima atsispausdinti. Policijai turėtų būti naudinga ir tai, kad prietaisas yra apsaugotas nuo lietaus“, – teigia M.Anusauskas.