Saugokimės valkataujančių gyvūnų!

 

Telšių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai nuolat sulaukia pranešimų iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie asmenis, nukentėjusių nuo gyvūnų. Ypač esant šiltiems orams dažnai į lauką šalia žaidžiančių  vaikų, palakstyti paleidžiami be priežiūros  gyvūnai. Susitikimas su tokiais keturkojais ne visada baigiasi draugiškai – dažnai ne tik vaikai, bet ir suaugę grįžta namo apkandžioti.

 

Telšių visuomenės sveikatos centro specialistų paklausus ar buvo patvirtintas nors vienas pasiutligės atvejis gyvūnų tarpe per 2008 – 2009 metus, sulaukta įdomaus atsakymo – 2008 metais  užregistruoti 23 pasiutę gyvūnai,  o per I-ąjį 2009 metų pusmetį kol kas nebuvo užregistruota nė vieno pasiutusio gyvūno, kurie kontaktavo su žmonėmis.

 

Telšių apskrityje 2008 metais nukentėjusių asmenų nuo šunų įkandimo buvo 349 atvejai (136 – Mažeikių rajone, 135 – Telšių rajone, 78 – Plungės rajone). Per I-ąjį 2009 metų pusmetį nukentėjusių asmenų nuo gyvūnų apkandžiojimo atvejų skaičius yra – 128. Didžioji dalis asmenų nukentėjusiųjų nuo gyvūnų skiepijosi nuo pasiutligės. 2008 metais skiepijosi 229 asmenys iš 349, tai yra apie 66 %. 2009 metais kol kas skiepijosi 77 asmenys, tai yra apie 60 %.

 

Pasiutligę specialistai įvardija kaip sunkią infekcinę ligą, kuria užsikrečiama įkandus ar apseilėjus pažeistą odą pasiutusiam gyvūnui. XIX a. pabaigoje sukūrus vakciną nuo šios ligos, atsirado galimybė nuo jos apsisaugoti. Tačiau, jei į medikus pagalbos bus kreipiamasi per vėlai, jie bus bejėgiai. Ligos inkubacinis periodas yra nuo 10 dienų iki 1 metų. Dažniausiai po 30-60 dienų nuo įkandimo.

 

Tai priklauso nuo įkandimo vietos (galvoje, sprande, veide, kojose, rankose). Užsikrėsti nuo pasiutlige sergančių laukinių gyvūnų galima miške, pasiutę žvėrys gali užklysti pas žmones į sodybas, sodus, gali priklysti ir į miestą. Tačiau nereikia pamiršti, kad pasiutlige serga ir ją platina ne tik laukiniai, bet ir naminiai gyvūnai: dažniausiai – valkataujantys šunys ir katės. Kadangi valkataujančių gyvūnų daugėja, pasiutlige žmonės gali užsikrėsti dažniausiai nuo jų.

 

Siekiant išvengti pasiutligės reikėtų neerzinti nepažįstamų šunų, paisyti apie piktus šunis įspėjančių ženklų. Pamačius keisto elgesio laukinį ar naminį gyvūną stengtis jo neliesti, apsiginti lazda ar kitomis priemonėmis, kurias po to reikia sudeginti. Jei užmušėte gyvūną – nelieskite jo, o skubiai kvieskite veterinarijos specialistus, kurie išveš ištirti gyvūną ir atliks visas profilaktines priemones židinyje.

 

Užkrečiamų ligų  profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai pataria, jog įkandus įtartinam gyvūnui – įkandimo vietą skubiai nuplaukite stipriu ūkinio muilo ar sodos tirpalu; žaizdos kraštelius dezinfekuokite jodu; ir nedelsiant kreipkitės į medikus, kurie suteiks būtinąją pirmąją pagalbą ir, reikalui esant, siųs į gydymo įstaigą, kurioje atliekama imunizacija nuo pasiutligės.

 

Ši procedūra atliekama visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

 

www.infomazeikiai.lt