Nedarbingumo pažymėjimai bus elektroniniai

VTV.LT

 

Siekiant supaprastinti laikinojo nedarbingumo išmokų skyrimo procesą, „Sodra” 2008 m. vasario mėnesį pradėjo Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemos (EPTS) kūrimo darbus. EPTS testavimas jau baigtas, todėl tikimasi, jog greitu laiku visi galės įvertinti naujos sistemos naudą.

 

EPTS privalumus pirmiausia įvertins pacientai. Dabar pacientas pas gydytoją turi apsilankyti mažiausiai du kartus – pirmą kartą, kai suserga, antrą kartą – jau pasveikus atvykti užfiksuoti laikinojo nedarbingumo pabaigą. Gydytojui naudojantis EPTS, antrasis apsilankymas nebebus būtinas ir, jei liga nesunki, pasveikęs žmogus iš karto galės eiti į darbą – jam nebereikės gaišti laiko vykstant pas gydytoją, laikinojo nedarbingumo pažymėjimo taip pat nebereikės pristatyti ir į „Sodrą”. Be to, naudojantis EPTS ligos pašalpą bus galima paskirti greičiau nei per 15 dienų.

 

Darbdaviai taip pat pajaus naujosios sistemos teikiamą naudą – informaciją apie savo darbuotojo nedarbingumo laikotarpius jie galės iš karto gauti internetu per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą. Dar vienas EPTS privalumas – darbuotojui neatvykus į darbą, darbdavys internete galės iš karto matyti, ar darbuotojas kreipėsi į gydytoją ar ne ir ar išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

 

Labiausiai naujosios sistemos privalumus turėtų įvertinti gydytojai bei gydymo įstaigos. Naudojantis šia sistema dauguma nedarbingumo pažymėjimo laukų užsipildys automatiškai, todėl nedarbingumo pažymėjimo parengimas bus kur kas greitesnis nei pildant popierinį blanką, todėl gydytojas galės daugiau laiko skirti tiesioginiam bendravimui su pacientu.

 

Sistema gydytojui pateiks visą informaciją apie paciento nedarbingumo laikotarpių istoriją per paskutinius 12 mėnesių, nesvarbu, kuriame Lietuvos mieste buvo išduotas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas. Gydymo įstaigoms nebereikės vykdyti nedarbingumo pažymėjimų blankų apskaitos, vežioti į „Sodrą” pranešimų apie ligos pradžią, taip pat bus įmanoma įvairiais pjūviais gauti ataskaitas apie išduotus nedarbingumo pažymėjimus.

 

Vien popierinių nedarbingumo pažymėjimų spausdinimas „Sodrai” kainuoja iki milijono litų per metus. Tačiau svarbiausia tai, kad EPTS leis kur kas efektyviau vykdyti nedarbingumo kontrolę, kas užtikrins teisingą ir racionalų Fondo lėšų panaudojimą.