Generalinė prokuratūra pradės ikiteisminį tyrimą dėl A.Baukutės veiklos

Vilniausdiena.lt

 

Generalinė prokuratūra šiandien nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės Astos Baukutės galimai nusikalstamos veikos.

Atliekamas tyrimas

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras atlieka tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos bei neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimo, pranešė Generalinė prokuratūra.

 

“Prieš priimdami procesinius sprendimus prokurorai visada tikrina pranešime išdėstytų faktų ir aplinkybių tikrumą. Šiuo atveju tai įmanoma tik atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus, todėl tyrimas ir atliekamas”, – teigiama pranešime.

 

Įtarimai kol kas niekam nėra pateikti.

Įtariama pasisavinusi pinigus Tyrimas pradėtas gavus buvusios parlamentarės padėjėjos Viktorijos Barkauskaitės pareiškimą, esą Seimo narė fiktyviai buvo įdarbinusi kitą padėjėją, nemokėjo jam atlyginimo ir pasisavino jo banko kortelę.

V.Barkauskaitė teigė, kad A.Baukutė fiktyviai padėjėju buvo įdarbinusi Joną Stasiukyną. Politikė neva pareiškė, kad jam į darbą eiti nereikia, o vėliau paėmė jo banko kortelę ir galimai pasisavino pinigus – daugiau nei tūkstantį litų.

 

Parlamentarė kaltinimus vadina šmeižtu ir įtaria, kad prie to prisidėjo politiniai oponentai.

 

A.Baukutė kaltinimus neigia

Praėjusią savaitę buvusi A.Baukutės padėjėja žurnalistams pareiškė, kad Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovė, dabar “Ąžuolo” frakcijos narė A.Baukutė reikalavo, kad ji rastų fiktyviai dirbantį žmogų. Ji teigė, kad parlamentarės pavedimu rado ir padėjo 1,5 etato įdarbinti J.Stasiukyną.
“Jo darbe aš niekada nemačiau”, – pasakojo V.Barkauskaitė. Anot jos, J.Stasiukynas buvo įdarbintas šių metų kovą, tačiau atleistas jau po mėnesio – balandį.

 

Parlamentarė įtariama galimai pasisavinusi fiktyviai įdarbinto padėjėjo atlyginimą. Tačiau esą jos netenkino per mažas atlygis. 1,5 etato Seimo kanceliarijoje įdarbintas asmuo esą buvo per žemos kategorijos – B kategorijos politinio pasitikėjimo tarnautojas, gavęs apie 2000 litų į rankas atlygį. Parlamentarė neva prašiusi įdarbinti aukštesnės – A – kategorijos padėjėją. Tokiu būdu neva siekta gauti maždaug 800 litų didesnį fiktyviai įdarbintojo atlygį.

 

A.Baukutė atmeta kaltinimus dėl fiktyvaus įdarbinimo. Ji tikino, jog minėta istorija – melas ir sakė besikreipsianti „į teismą dėl šmeižto”. Buvusi jos padėjėja savo ruožtu taip pat teigė esanti „šmeižiama ir juodinama”. A.Baukutė tikino nesinaudojusi savo padėjėjų banko kortelėmis ir jokių pinigų nesisavinusi.

Skandalas dėl galimo fiktyvaus įdarbinimo Seime kilo praėjusią savaitę, kai skilo TPP frakcija. 7 nariai, tarp jų ir A.Baukutė, įkūrė naują „Ąžuolo” frakciją.

 

Istorijos herojai – ir A.Valinskas, L.Dinius, A.Sacharuk

Į šią istoriją yra įveltas ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Seimo opozicijos lyderis, partijos “Tvarka ir teisingumas” frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis praėjusį penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai nusikalstamos Seimo pirmininko veiklos slepiant padarytą nusikaltimą. Mat A.Valinskas pirmasis žurnalistams užsiminė turįs dviejų asmenų pareiškimus, kuriais esą šantažuojama viena jų frakcijos narė.

 

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius portalui yra patvirtinęs, kad iš frakcijos seniūno pavaduotojo Aleksandr Sacharuk gavęs informaciją apie galimai fiktyvų A.Baukutės padėjėjo įdarbinimą apie tai informavo Seimo vadovą A.Valinską.

 

Norėdamas Seimo narei pateikti įtarimus, generalinis prokuroras privalės kreiptis į Seimą dėl leidimo patraukti parlamentarę baudžiamojon atsakomybėn.
Skubėti prokurorus verčia besibaigianti neeilinė Seimo sesija.