Tyrimas: santuokai išsaugoti meilės neužtenka

Valstietis.lt

 

Ilgas laimingas gyvenimas po vestuvių egzistuoja ne tik pasakose. Australų mokslininkai nustatė, ko reikia, kad pora išliktų drauge. Tai, žinoma, daug daugiau nei meilė: santuokos trukmei reikšmės turi ir sutuoktinių amžius, ir ankstesni santykiai, ir net tai, ar jie rūko.

Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai per savo tyrimą, pavadintą „Ką bendra su tuo turi meilė”, nuo 2001 iki 2007 metų stebėjo beveik 2,5 tūkst. susituokusių ar drauge gyvenančių porų.

Jie nustatė, kad vyrai, kurie yra devyneriais ar daugiau metų vyresni už savo žmonas, išsiskiria du kartus dažniau. Tas pats pasakytina ir apie vyrus, kurie veda nesulaukę 25 metų amžiaus.

 

Vaikai taip pat daro įtaką santuokos ar santykių gyvavimo trukmei. Išsiskiria penktadalis porų, kurios turėjo vaikų dar prieš santuoką – iš ankstesnės ar tos pačios partnerystės, – ir tik 9 poc. tų porų, kurios iki santuokos vaikų neturėjo. Moterys, kurios vaikų nori daug labiau nei jų partneriai, taip pat išsiskiria dažniau.

 

Tam tikrą vaidmenį vaidina ir poros tėvai: tyrimas parodė, kad maždaug 16 proc. vyrų ir moterų, kurių tėvai išsiskyrė, išsiskiria ir patys. Tuo tarpu jei tėvai nėra išsiskyrę, tikimybė išsiskirti patiems yra tik 10 procentų.

 

Jei žmogui tai antroji ar trečioji santuoka, išsiskyrimo tikimybė yra 90-čia proc. didesnė nei tais atvejais, kai tuokiamasi pirmą kartą.

Nenuostabu, kad reikšmę turi ir pinigai. Išsiskiria iki 16 proc. tų porų, kurios sakosi esančios neturtingos, ar kuriose vyras neturi darbo. Tuo tarpu išsiskyrė tik 9 proc. finansinių problemų neturėjusių porų. Be to, skyrybų tikimybę didina ir tai, jei vienas iš partnerių rūko, o kitas – ne.

 

Nustatyta, kad skyryboms didelės reikšmės neturi tokie veiksniai kaip santuokoje gimusių vaikų skaičius ir amžius, žmonos darbas ar nedarbas, ir metų, kiek pora yra išdirbusi, skaičius.

 

www.valstietis.lt