V.Adamkus: niekuomet nemelavau

ATN.LT

 

Kadenciją baigiantis Prezidentas Valdas Adamkus teigia ramia sąžine perleidžiantis pareigas išrinktajai valstybės vadovei Daliai Grybauskaitei ir žada, jei prireiks, jai padėti ateityje, kuo galės. Baigęs kadenciją V. Adamkus žada su žmona ponia Alma Adamkiene bent savaitei išvykti pailsėti į Nidą, o vėliau dalyvauti visuomeninėje veikloje. Apibendrindamas savo dešimties metų veiklą valstybės vadovas sako dirbęs nuoširdžiai, nenorėdamas sudaryti niekam išskirtinių sąlygų.

 

„Dirbau pagal savo sąžinę, galvodamas apie tai, kas yra geriausia. Kartais neatsakydavau į visus jūsų (žurnalistų – ELTA) klausimus, bet niekuomet jums nemeluodavau”, – žiniasklaidos atstovams antradienį teigė kadenciją baigiantis valstybės vadovas. V. Adamkus tikino, kiek galėjęs, stengęsis atstovauti ir ginti Lietuvos reikalus, užmezgęs nemažai asmeninių kontaktų.

 

„Esu šventai įsitikinęs, kad daugiausia galima nuveikti ne formaliose konferencijose, bet bendraujant ir tariantis asmeniškai su žmonėmis, kurie turi sprendžiamąją galią”, – sakė kadenciją baigiantis Prezidentas.

Prisiminęs vidaus politikos reikalus Jo Ekscelencija sako išgyvenęs nemažai karčių valandų. „Stengiausi tai išgyventi savyje, nemanau, kad ką nors užgavau per penkis ar dešimt metų. Bet tuo pačiu jaučiu, kad niekados savęs neišdaviau ir stengiausi neišduoti nieko kito”, – teigė V. Adamkus.

 

Prezidentas sakė veikęs nuoširdžiai, vadovaudamasis suteikta informacija ir desperatiškai neskubėjęs priimti greitų sprendimų. „Su ramia sąžine perduodu pareigas naujai Prezidentei. Tikrai nuoširdžiai linkiu, kad jai sektųsi, nes jei jai seksis, tai bus naudinga visai Lietuvai. Naujajai Prezidentei pasakiau, kad į akis nelįsiu, tačiau jeigu ji pageidaus pasinaudoti mano patirtimi ar viena kita pažintimi, bet kada esu pasiruošęs jai padėti”, – sakė V. Adamkus.

 

Kadenciją baigiantis valstybės vadovas džiaugiasi, kad „trys ar keturi” Jo Ekscelencijos patarėjai dirbs ir su D. Grybauskaitė. Jų asmenybių V. Adamkus neatskleidė. Šalies ekonominės padėties V. Adamkus nedramatizavo, esą sunkmetis palietė visus, o mes tvarkomės net geriau ne kai kurios kitos valstybės, bet leido suprasti palaikantis ne visus Vyriausybės pasirinktus taupymo būdus.

 

„Reikėjo prisiversti susiveržti diržus, bet kai kur perlenkėme lazdą. Nereikėjo to daryti visur vienodai. Paliečiama visuomenės dalis, kuriai sunku pakelti vis naujus reikalavimus, o kiti galėtų labiau susiveržti”, – sakė valstybės vadovas.

 

Prezidentas teigė esąs nepatenkintas Vyriausybės nepastovumu, esą tai nepadeda didinti visuomenės pasitikėjimo.

„Vieną dieną jie nutaria: kirpsime, mažinsime, po kurio laiko spaudimo ar dar ko vedami pakeičia savo nuomonę. Nemanau, kad nuomonių kaita padeda auginti visuomenės pasitikėjimą”, – teigė V. Adamkus.

 

Kadenciją baigiantis Prezidentas prisipažįsta – liko daug nenuveiktų darbų. Pasak V. Adamkaus, ypač reikalingos reformos sveikatos apsaugoje, reikia toliau žengti į priekį aukštojo mokslo srityje, stiprinti teisinę sistemą.

 

Paskutines V. Adamkaus kadencijos dienas slogučiu pažymėjo ir didžiulės dalies žmonių negebėjimas per savo valstybinę šventę išsikelti trispalvės. Ant namų iškeltų vėliavų Prezidentas pasigedo sostinėje minint Valstybės dieną.

„Nejaugi mūsų vėliava nesukelia mums pasigėrėjimo?” – klausė Prezidentas.

 

www.atn.lt