Mažeikiškiai dažniausiai tampa neatlygintinais kraujo donorais

 

Kol esame sveiki ir patiems ar mūsų artimiesiems neprireikia kraujo, paprastai nė nesusimąstome, kad galbūt būtent šią akimirką kažkas jo nekantriai laukia… Kraujo donorystė yra socialinis reiškinys, kai žmogus– kraujo donoras– savanoriškai duoda kraujo, kuris saugomas kraujo banke arba kai jo prireikia skubiais atvejais.

Vakar, VšĮ Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialas, mūsų mieste taip pat ėmė kraują iš savanorių donorų. Ši įstaiga atvažiuoja kartą per mėnesį ir visada turi darbo, nes pasak jų, mažeikiškiai vieni iš dosniausių šalies neatlygintinų donorų. Norinčių tapti kraujo donorais VšĮ Nacionalinis kraujo centras susilaukia apie 50-60 mažeikiškių per mėnesį.

 

Didžioji jų dalis išreiškia pageidavimą tapti neatlygintinais kraujo donorais. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad ne visi norintys duoti kraują, tai gali padaryti, nes kiekvieną kartą yra atliekami tam tikri sveikatos patikrinimai, kurių metu paaiškėja donoro būklė ir jo tinkamumas duoti kraują. Štai pastarąjį kartą, iš 55 kraujo donorų, buvo paimta tik 35 maišeliai kraujo. Iš tų 35 donorų, net 22 kraują davė neatlygintinai.

 

VšĮ Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos Filialo atvažiuojantis personalas džiaugėsi ne tik gausiu neatlygintinų donorų skaičiumi, bet ir tuo, kad jiems teko didelė garbė įteikti „Žymūno vardo” apdovanojimą mažeikiškei Aldonai Daukantienei. Moteris jau 21 kartą buvo neatlygintina kraujo donorė.
„Žymūno vardas” suteikiamas visiems kraujo donorams  ne mažiau kaip 20 kartų neatlygintinai davus kraują.

 

Nors mažeikiškiai ir yra aktyvūs kraujo donorai, tačiau kraujo centras sako, kad vasarą kraujo visada trūksta, todėl norėtųsi, kad kraują donorais taptų kuo daugiau žmonių. Todėl visoje šalyje žmonės yra skatinami tapti neatlygintinais kraujo donorais.

Mūsų rajone šios švietėjiškos veiklos organizatorė – Mažeikių VšĮ ligoninės medicinos biologė Judita Butkevičienė, kuriai labai dėkingi yra VšĮ Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos Filialo darbuotojai. Pasak jų, p. Judita labai daug laiko ir jėgų skiria šiai veiklai ir tik jai reikėtų padėkoti už geranorišką kraujo donorystę Mažeikiuose.

 

www.infomazeikiai.lt