Lietuvoje gali būti įvestas "sausas įstatymas"

ANT.LT

Kova su alkoholizmu pagarsėjęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas parengė visą pluoštą Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų. Prognozuojama, kad įgyvendinus pasiūlymus gerokai sumažės prekybos alkoholiu vietų, bus sudėtingiau legaliai įsigyti gėrimų. Baiminamasi, kad tai padidins nedarbą, nes bus uždaryta nemažai prekybos įmonių, taip pat smarkiai sumažės įplaukų į biudžetą.

Siūlomomis pataisomis nustatoma, kad alkoholiu būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse arba atitinkamai įrengtuose prekybos įmonių specializuotose skyriuose. Šiuose privalės būti įrengtas atskiras įėjimas, turės būti visiškai izoliuoti nuo gyvenamųjų ar kitokių patalpų, nesusijusių su prekių pardavimo organizavimu ar jų sandėliavimu.

 

Tokių prekybos įmonių langai turės būti aklinai uždangstyti, kad nebūtų matyti viduje lentynose sustatytų butelių eilių, taip pat parduotuvės viduje esančios alkoholinių gėrimų reklamos. Virš prekystalių turės būti įrengta vaizdo įrašymo sistema. Parduotuvė įrašus turės saugoti 180 dienų ir, pareikalavus, juos pateikti specialiosioms kontrolės ar operatyvinėms institucijoms.

 

Atsiskaitoma už alkoholinius gėrimus turės būti tik tų prekybos vietų viduje. Vienas griežčiausių reikalavimų – prekybos alkoholiniais gėrimais vieta neturi būti arčiau kaip 200 m iki maldos namų, laisvės atėmimo, karinės ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitų statutinių, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigų. Nebegalės būti prekiaujama net ir silpniausiais alkoholiniais gėrimais kioskuose, degalinėse, rašo „Vilniaus diena“. Skaičiuojama, kad šių reikalavimų įgyvendinimas vien Vilniuje pareikalaus uždaryti mažiausiai septynias dešimtis vietų, kur dabar prekiaujama alkoholiu.

 

Įstatymo projekte nustatoma, kad alkoholiniais gėrimais draudžiama prekiauti per meno, kultūros ir sporto renginius patalpose, kuriose jie vyksta. Tiesa, numatyta išimtis – galimybė pardavinėti alų, sidrą, alaus mišinius ir alkoholinius kokteilius tokiose patalpose įrengtose stacionariose viešojo maitinimo įstaigose. Ketinama uždrausti pardavinėti stipresnius alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 21 m. 18 m. cenzas paliekamas silpnesniems gėrimams – alui, sidrui, kokteiliams.

 

Prekybos įmonės privalės pačios užtikrinti, kad jaunesni nei 18 m. į jas nė neįžengtų. Priešingu atveju gresia žiaurios bausmės. Didinamos baudos ir už kitus šio įstatymo pažeidimus.Nustatomas draudimas vartoti alkoholinius gėrimus ne tik gatvėse, skveruose, aikštėse ir stadionuose, bet ir parkuose, paplūdimiuose, viešo naudojimo pastatuose ir „kitose vietose”.

 

Sidras, alus ir alkoholio kokteiliai turės būti parduodami ne didesniuose nei pusės litro buteliuose. Taip pat siūloma uždrausti paplitusį reiškinį, kai parduotuvės, pastačiusios porą staliukų ir pasivadinusios barais ar kavinėmis, naktį pardavinėja alkoholį.

 

www.atn.lt