Dagys: susimetę tėvai vengia atsakomybės

Alfa.lt

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys teigia, kad tik santuoka paremtos šeimos yra atsakingos. Anot jo, nesusituokę asmenys negali išlaikyti ilgalaikių įsipareigojimų vaikams. „Aš manau, kad šeima ir santuoka yra neatsiejamos dvi dalys, nes tai yra atsakomybė, o šeimos be atsakomybės neįmanoma sukurti. Šeima turi būti įsipareigojimas iki galo, nes už jos stovi įsipareigojimas ne tik vienas kitam kaip asmenims, bet ir įsipareigojimas už tai, kas iš jos atsiranda – vaikams ir jų ateičiai. Šeima negali būti trumpalaikis dalykas, ji turi būti ilgalaikė“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Dagys.

 

Tuo tarpu šiandien Seime vyksiančios konferencijos apie šeimos politiką svečiai iš užsienio teigia, kad valstybė, nors ir laikydama idealu santuoką, turėtų „nenurašyti“ ir nepilnų šeimų.

 

„Vokietijoje vienas vaiką auginantis tėvas (ar vieniša motina) yra šeima. Mūsų konfederacija yra tokios pozicijos, kad idealu yra santuoka – ji yra vertybė ir geriausia forma gyventi partnerystėje ir auginti vaikus. Tačiau gyvenime būna visokių situacijų ir valstybė turi suprasti, kad kartais šeimos griūna“, – mano Europos katalikiškų šeimų asociacijų federacijos prezidentė Elizabet Busman. Anot jos, vieniši tėvai turėtų būti remiami tiek pat, kiek ir santuokoje gyvenančios šeimos.

 

„Gyventi tik partnerystėje irgi yra nepaprastai didelis iššūkis. Kai tokios partnerystės griūna, mes susiduriame su situacija, kai vaikus toliau augina viena mama ar vienas tėvas. Finansiškai tokios šeimos turi būti nepaprastai stipriai remiamos, negalima jų rezignuoti. Ypač esant dabartinei situacijai, kai tiek daug šeimų skiriasi. Tuo labiau ištikus ekonominei krizei, vienišiems tėvams yra labai sunku“, – teigė E. Busman.

 

Nacionalinės Prancūzijos katalikiškų šeimų asociacijų konfederacijos pirmininkas Antuanas Renaras pridūrė, kad Prancūzijoje remiami yra vaikai, nesvarbu, kokioje šeimoje jie auga. O papildoma parama santuokoje gyvenantiems tėvams yra atskira valstybės investicija.

 

„Mes vienodai remiame vaikus, nesvarbu, ar jie gyvena su abiem, ar su vienu tėvu, nes mums svarbiausia, kad jiems būtų gerai. Kita vertus, pagrindinis motyvas yra remti šeimas, nes investicijos į tradicines šeimas yra vienas iš būdų sumažinti socialines išlaidas ateityje“, – teigė A. Renaras.

 

Alfa.lt primena, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ruošiamame Šeimos gerovės įstatyme parama „susimetusioms“ šeimoms ir netekėjusioms vienišoms motinoms nebus numatoma. Lengvatas ministerija pasiruošusi suteikti tik santuokoje gyvenančioms šeimoms arba išsiskyrusiems tėvams.