Sekmadienio receptas…

Kepta tilapija su ryžiais, apelsinais ir petražolėmis

Jums reikės:
4 tilapijų žuvų filė,
½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
apie 350 g karštų virtų ryžių ( Basmati, Jasmine arba kt. ).


Apelsinų ir petražolių padažui:

3 apelsinų,
4 šaukštų susmulkintų žalių petražolių lapelių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos.

Paruošimas:

Apelsinus nuplauti, nusausinti, nutarkuoti žievelę, tada nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti gabaliukais. Pjaustant išbėgusias sultis atidėti.

Į dubenėlį sudėti supjaustytus apelsinus, apelsinų žieveles, 2 šaukštus petražolių lapelių, 5 arbatinius šaukštelius aliejaus, ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir viską gerai sumaišyti.

Orkaitę įkaitinti iki 200º C.

Paruoštą žuvį apibarstyti druska ir pipirais. Dėti į keptuvą ir apšlakstyti likusiu aliejumi. Kepti apie 10 – 15 min.

Į išvirtus karštus ryžius supilti likusias apelsinų sultis, sudėti likusius 2 šaukštus susmulkintų petražolių, įberti druskos, maltų pipirų ir sumaišyti.

Į pašildytas lėkštes dėti ryžių, iškeptos žuvies gabaliuką ir apelsinų ir petražolių padažo.

Apie telapiją

Tilapija – žuvis (dažniausiai šaldyta), kurią daugelis pirko, perka arba bent pastebėjo ir Lietuvos prekybos centruose, patiekalai iš šios žuvies įtraukti į daugelio kavinių ir restoranų valgiaraščius visame pasaulyje.

Tilapijų yra daugiau nei 100 rūšių, iš jų valgomos – raudonoji ir juodoji tilapijos.Tilapijų kilmės šalis – Afrika. Nuo seniausių laikų dažniausiai veisiamos ir auginamos pramoniniu būdu žuvų fermose. Pagal suvartojimą tilapijų žuvis pralenkia tik karpiai. Tilapijos auginamos daugiau nei 85 šalyse. Ypač daug tilapijų suvalgoma Amerikoje. Tilapija – nedidelė, neriebi balta su lengvai raudonu atspalviu žuvis – yra gero skonio, neturi žuviai būdingo specifinio kvapo, todėl labai populiari visame pasaulyje

Tilapijos – nekaloringos žuvys – apie 82 kcal/100 g, jų sudėtyje yra fosforo, nikotininės rūgšties, seleno, kalio, magnio, geležies, cinko, vitaminų B12, A, D, E, tačiau turi cholesterolio. Tilapijose yra daug Omega -6 sočiųjų riebiųjų rūgščių, beveik nėra Omega – 3 riebiųjų rūgščių – toks rūgščių santykis ( 11: 1 ) paskutiniu metu sukėlė daug diskusijų mokslininkų tarpe apie šios žuvies naudingumą. Tur būt šių žuvų naudą žmogaus organizmui lemia maistas, kuriuo šios žuvys šeriamos ir kur jos auginamos. Yra nuomonių, kad tilapijų nereikėtų labai dažnai valgyti, ypač tiems, kas serga širdies ligomis – užtektų kartą per mėnesį, kai tuo tarpu kitas žuvis patariama valgyti bent porą kartų per savaitę, tačiau yra teiginių, kad tilapiją galima valgyti taip dažnai, kaip norisi, nes yra nekaloringa dietinė žuvis. Nors daugelis žuvų taip pat auginama pramoniniu būdu, jų sudėtyje yra daug daugiau Omega-3 rūgščių, kurios naudingos žmogaus organizmui. Kitose šalyse tilapijos yra vienos iš pačių pigiausių žuvų, nes auginti jas nėra sudėtinga.

Tilapijos valgomos keptos, virtos, troškintos. Kepti jas patariama neilgai, nes ilgiau kepamos išdžiūsta. Marinuotas tilapijas patariama laikyti taip pat neilgai, nes ilgiau palaikytos išyra. Kadangi tilapijos neriebios žuvys, jas patariama kepti su sviestu ir aliejumi.

 

 

SKANAUS…