Žalioji vėliava įteikta šešioms Mažeikių rajono ugdymo įstaigoms

 

Gegužės 13 d., trečiadienį, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Zigmantas Kristutis kartu vyriausiąja specialiste Angele Lengveniene dalyvavo Židikų vidurinėje mokykloje vykusioje Žaliosios vėliavos įteikimo šventėje.

Už aktyvią gamtosauginę veiklą tarptautinį apdovanojimą – Žaliąją vėliavą šiemet pelnė Renavo pagrindinė, Kalnėnų, Pavasario ir Židikų vidurinės mokyklos, lopšelis-darželis „Delfinas“ ir darželis-mokykla „Kregždutė“.

Pasak Z. Kristučio, visi šias ugdymo įstaigas lankantys vaikai ir jų mokytojai ne tik nuolat tvarko, puoselėja savo aplinką, bet rengia ir vykdo įvairiausius aplinkosauginius projektus, organizuoja akcijas, renginius, į kuriuos įtraukia ir vietos bendruomenes.

„Žalioji vėliava suteikiama tik vieneriems metams, todėl mokykla, gavusi šį apdovanojimą, turi tęsti savo pradėtą darbą norėdama ją gauti ir kitais metais. Židikiškiams šiemet vėliava įteikta pirmą kartą, kitos mokyklos ir darželiai garbingu apdovanojimu džiaugiasi jau kelintus metus. Štai renaviškių gamtosauginė veikla Žaliąja vėliava ir sertifikatu apdovanojama jau penktus metus, darželis-mokykla „Kregždutė“ ir Kalnėnų vidurinė mokykla – ketvirtus, Pavasario vidurinė mokykla – trečius, o lopšelis-darželis „Delfinas“ – antrus metus“, – pasakoja Z. Kristutis.

Tarptautinė Gamtosauginių mokyklų programa orientuoja mokyklas į praktinę gamtosauginę veiklą, skatina mokyklų bendruomenių aktyvumą, ugdo mokinių kūrybiškumą. Programoje dalyvaujančios mokyklos iš Gamtosauginio švietimo fondo per savo atstovą Lietuvoje – Lietuvos žaliųjų judėjimą – gauna informaciją, metodinę medžiagą, koordinavimą ir įgyja tarptautinį prestižą. Mokyklų bendruomenės pačios įvertina savo poreikius, nustato prioritetus, pačios nusprendžia, kokių veiksmų reikia imtis, kad pagerėtų aplinka ir būtų įtvirtinti aplinkosauginiai įgūdžiai.

Kiekvienais metais tarptautinis Aplinkosauginio švietimo fondas įgalioja nacionalinį programos koordinatorių apdovanoti mokyklas, sėkmingai dirbančias aplinkosaugos srityje ir atitinkančias Gamtosauginėms mokykloms keliamus reikalavimus, Žaliosiomis vėliavomis ir Gamtosauginės mokyklos pažymėjimais. Ar mokykla yra verta Žaliosios vėliavos apdovanojimo, sprendžia Nacionalinė taryba.

Visoms Mažeikių rajono gamtosauginėms mokykloms ir darželiams, kurių atstovai trečiadienį susirinko į Židikus, vėliavas įteikė Gamtosauginių mokyklų programos koordinatorius Lietuvoje Renaldas Rimavičius.  

Susirinkusiesiems koncertavo jaunieji Židikų dainorėliai ir šokėjai, buvo skaitomos eilės apie meilę gamtai. Šventės organizatoriai svečiams surengė ekskursiją po Židikų miestelį, supažindino su jo įžymybėmis.

 

www.infomazeikiai.lt informacija.