Mažeikiškiai, nepatikėkite savo gyvybės neteisėtai vežantiems asmenims

 

Sunkėjant ekonominei situacijai, suaktyvėjo neteisėtai vežančių asmenų, renkančių keleivius iš autobusų stočių ir vežančių juos be privalomų licencijų, keleivių vežimo sutarčių, lapų bei draudimų ir kt. dokumentų, veikla. Keleiviai pasirenka tokias neteisėtai vežančių asmenų paslaugas dažniausiai net nesusimąstydami, kad savo kelionės tikslo saugiai gali ir nepasiekti, o įvykus nelaimei – žala nebus atlyginta.


Jau nustatytas ne vienas eismo įvykis, per kurį padarytos žalos neteisėtai vežantys asmenys keleiviams neatlygino, todėl Valstybinė kelių transporto inspekcija (toliau – Inspekcija) nori paskatinti keleivius vykti vežėjų keleiviniu transportu, vežančiu teisėtai. Ekipažas užtikrins saugų keleivių bei bagažo vežimą.

Leidimus vežti keleivius vietinio (miesto ar priemiesčio) reguliaraus susisiekimo maršrutais išduoda atitinkamų savivaldybių institucijos arba jų įgaliotos įstaigos, o tolimojo reguliaraus susisiekimo maršrutais – Inspekcija.

Vežėjų keleivinio transporto priemonių vairuotojai yra tikrinami dėl neblaivumo. Darbdaviai privalo užtikrinti, kad prieš reisą būtų įsitikinta, ar darbuotojai, vairuojantys įmonių transporto priemones, yra blaivūs (negirti), neapsvaigę nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų, apie tai pažymint kelionės lape. Taip pat darbdavys privalo patikrinti ir užtikrinti, kad jų naudojamos transporto priemonės, išvažiuodamos į reisą, būtų techniškai tvarkingos.

Didelis dėmesys yra skiriamas ir autobusų vairuotojų sveikatai. Ji tikrinama vieną kartą per dvejus metus, tuo tarpu vairuotojams iki 55 metų pasitikrinti sveikatą užtenka vieną kartą per penkerius metus. Dažni sveikatos tikrinimai leidžia išvengti netikėtų sveikatos sutrikimų reisų metu. Tai tik dar kartą parodo, kad saugiau yra vykti teisėtai vežančiu kelių transportu.

Teisėtų vežėjų atsakomybę – žalos, padarytos keleivio sveikatai ar gyvybei bei turtui, atlyginimą – užtikrina įstatymai. Iš neteisėtai keleivius vežančių asmenų žalos atlyginimo išsireikalauti nepavyks.

Inspekcija Jums linki sėkmingai pasiekti savo kelionės tikslą.