Asmeninis alkotesteris – puiki pagalba vasarą

 
Pasilinksminę gamtoje su draugais ir vartoję alkoholio, kartais užmirštame pasirūpinti savo ir kitų saugumu. Iš ryto sėdę už vairo ir nebūdami tikri, ar galime vairuoti, sukeliame pavojų sau ir aplinkiniams. Asmeninis alkotesteris būtų puikus pagalbininkas. Į kokias grupes skirstomi asmeniniai alkotesteriai?

Pirmoji alkotesterių grupė yra taip vadinamieji „žaisliukai”, daugiausiai skirti prekybinėms akcijoms. Jie yra patys pigiausi − kainuoja iki 100 litų, jų galima įsigyti ir prekybos centruose. „Asmeniniam naudojimui šie prietaisai nelabai rekomenduotini, kadangi jie labai greitai išsikalibruoja (t.y. išsireguliuoja), o sukalibruoti dažniausiai nėra galimybės. Be to, jų paskirtis nėra nustatyti, kiek alkoholio iškvėpta, nes šie alkotesteriai nėra skirti tikslumui. Jie tik moka reaguoti į alkoholį”, − perspėja M. Anusauskas. Taigi šiais prietaisais tikrintis, ar galite vairuoti, nepatariama.

Antroji grupė – alkotesteriai be antgalių, į kuriuos pučiama per atstumą (pavyzdžiui, „Alcoscan AL-2500”). Tokių alkotesterių kaina yra apie 150 litų ir daugiau. Kaip ir pirmosios grupės alkotesteriai, jie turi puslaidininkių jutiklius, tačiau juos jau galima sukalibruoti. Šiais alkotesteriais labai paprasta ir higieniška naudotis – nesirūpindami jais gali naudotis keletas žmonių vienas po kito arba net visa kompanija po vakarėlio. Dar vienas privalumas yra nedidelė prietaiso kaina. Trūkumas: jūsų iškvėptas oras maišosi su aplinkoje esančiu oru. Taigi pučiant į alkotesterį ten, kur vėjuota, arba iš didesnio negu nurodyto instrukcijoje atstumo, jis gali parodyti šiek tiek mažesnį rezultatą. Pučiant į tokį alkotesterį patalpoje, kur yra alkoholio garų ar yra prirūkyta, jis gali parodyti šiek tiek didesnį rezultatą.

Trečioji grupė – alkotesteriai, į kuriuos pučiama per vienkartinį antgaliuką. Jie kalibruojami, su puslaidininkių jutikliu, kainuoja nuo 300 iki 500 litų. Šie alkotesteriai tikslesni, nes jūsų iškvėptas oras keliauja tiesiai į prietaisą. Visi puslaidininkių technologijos alkotesteriai išsikalibruoja priklausomai nuo pūtimų skaičiaus. Kai kurie iš trečiosios grupės alkotesterių turi skaitiklį, nurodantį, kiek kartų buvo pūsta (pavyzdžiui, alkotesteris „Alcoscan AL-6000 Lite”. Tai patogu, kai nori žinoti, kada prietaisą jau reikėtų sureguliuoti. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad alkotesteris turėtų srauto kontrolės funkciją, t.y. parodytų klaidą, kai įpučiamas matavimui nepakankamas oro kiekis. Artėjantys link 500 litų kainos alkotesteriai dar turi papildomas funkcijas. Žmonėms, kuriems nepatogu važinėti į kalibravimo centrą (pavyzdžiui, gyvenantiems užmiestyje), yra galimybė patiems išimti pagrindinę alkotesterio detalę – jutiklį ir įdėti jau sukalibruotą, įsigytą kad ir iš interneto parduotuvės („Alcoscan AL-7000”). Taip pat gali būti dar viena funkcija, leidžianti į tą patį prietaisą pūsti ir su vienkartiniu antgaliu, ir per atstumą (prietaise „Alcoscan AL-6000”). Pučiant per atstumą, jis nerodys promilių, tik parodys, ar rasta alkoholio, ar nerasta. Jei alkoholio rasta, galima patikrinti jo kiekį, uždėjus antgaliuką.

Ketvirtoji grupė – pusiau profesionalūs alkotesteriai su elektrocheminiu jutikliu, kurių kaina yra nuo 700 iki 1500 litų (pavyzdžiui, amerikiečių „AlcoHawk” arba korėjiečių „Alcoscan AL-9000). Išskirtinis jų bruožas tas, kad naudojamas tokios pačios technologijos jutiklis, kaip ir policijos alkotesteriuose, tik prietaiso elektronika yra šiek tiek paprastesnė. Policijos alkotesteriai tiksliai matuoja aplinkos temperatūrą, slėgio nukrypimus, tikslų plaučių tūrį, pūtimo srautą litrais per minutę, o pūtimas į pusiau profesionalius alkotesterius yra paprastesnis, tačiau to vis tiek pakanka tikslumui užtikrinti. „Elektrocheminis jutiklis yra ne tik tikslesnis už puslaidininkį, bet ir patvaresnis – ilgiau neišsikalibruoja, ilgiau tarnauja. Be to, jis reaguoja tik į alkoholį, o puslaidininkiai gali reaguoti dar ir į kitas į alkoholį panašias medžiagas: acetoną, benziną.

 
www.infomazeikiai.lt informacija.