Plauk rankas – saugok gyvybes

 

Šių metų gegužės 5 d. organizuojama pirmoji pasaulinė švarių rankų higienos diena „Plauk rankas – saugok gyvybes“. Šios dienos tikslas – atkreipti pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos, kaip pagrindinio infekcijų kontrolės elemento, svarbą. Šią akciją inicijavo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) įkurtas Pasaulinis pacientų saugos aljansas.


Iš istorijos…

Dar antikos laikais pastebėta, kad rankų plovimas ir aplinkos valymas padeda išvengti infekcinių susirgimų ir mirčių. Apie 1850 m. Vienoje dirbęs akušeris ginekologas Ignacas Zemelveisas, atlikęs empirinius stebėjimo tyrimus, nustatė, kad gydytojams plaunant rankas su muilu ir chloro tirpalu prieš pacientų apžiūrą sumažėja mirštamumas nuo pogimdyminio endometrito. Už tokius atradimus ir vėlesnę rankų plovimo agitaciją gydytojas buvo pašalintas iš darbo ir vėliau uždarytas į beprotnamį. Šiandien rankų higienos svarba nenuginčijama ir tai yra vienas pagrindinių pacientų saugos programų komponentų.

Rankų higienos svarba

Rankos yra pagrindinis infekcijų sukėlėjų perdavimo kelias gydymo įstaigose. Medicinos darbuotojai rankomis nuolat liečia įvairius paviršius ir pacientus, kurie gali būti užteršti ar kolonizuoti mikroorganizmais. Todėl ir šiuo metu pagrindine hospitalinių infekcijų prevencijos ir antibiotikams atsparių mikroorganizmų plitimo mažinimo priemone laikoma paciento ir personalo rankų higiena. Viena aktualiausių šios srities problemų moderniosios medicinos laikais yra nepakankamas rankų higienos rekomendacijų laikymasis ir per mažas gydymo įstaigų personalo ir pacientų dėmesys šiai gana paprastai procedūrai.

Organizuojama pasaulinė rankų higienos diena

Prisijungti prie iniciatyvos kviečiamos visos sveikatos priežiūros įstaigos (bendrojo pobūdžio, slaugos, reabilitacijos, specializuotos ligoninės, taip pat pirminiai sveikatos priežiūros centrai, poliklinikos ir kt.), norinčios tapti pasaulinio judėjimo, skirto rankų higienai sveikatos priežiūros įstaigose gerinti, dalimi. Šią iniciatyvą jau parėmė 77 pasaulio šalys, prisijungė daugiau nei 1120 ligoninių.

 

www.infomazeikiai.lt informacija.