Dėl kiaulių gripo griežtesnė kontrolė Lietuvos pasienyje

Alfa.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijo tarnyba, atsižvelgdama į pastaruosius įvykius dėl kiaulių gripo protrūkių pasaulyje, stiprina iš trečiųjų šalių atvykstančių keleivių bagažo kontrolę. Taip pat ypatingas dėmesys skiriamas iš trečiųjų šalių atvykstančių maisto produktų siuntų veterinarinei kontrolei.


Šios sugriežtintos kontrolės priemonės priimtos atsižvelgus į Pasaulinės sveikatos organizacijoa (PSO) pranešimą, kad Meksikoje ir JAV užfiksuoti žmonių susirgimai ir mirtys nuo kiaulių gripo viruso.

„Gyvi gyvūnai ir gyvūniniai produktai yra pagrindinis šios ligos užkratas. Visoje Europos Sąjungoje draudžiama įsivežti gyvūninės kilmės produktus iš trečiųjų šalių. Valstybinės maisto ir veterinarijos pareigūnai kartu su Muitinės departamento pareigūnais jūrų ir oro uostuose tikrina keliautojų bagažą, kad nebūtų įvežami gyvūninės kilmės produktai iš trečiųjų šalių“, – tvirtina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

 

Lietuva neimportuoja iš JAV ir Meksikos gyvų gyvūnų ar gyvūninės kilmės produktų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba toliau stebi užkrečiamųjų gyvūnų ligų situaciją pasaulyje, o Lietuvos piliečiams nepatariama vykti į Meksiką ir JAV valstijas, kuriose yra nustatyti kiaulių gripo ligos atvejai.