Kariuomenė neturi pinigų samdyti karių

Alfa.lt

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad kariuomenė lieka be eilinių karių, nes paskutiniai šauktiniai kareivines paliks vasaros viduryje, o samdiniams stinga pinigų. „Profesionalių karių skaičius – nedidelis, jau rudenį buvo aišku, kad negalėsime pasamdyti tiek, kiek reikės. Priėmėme 150 karių, o buvo suplanuota priimti 600. Eiliniai kariai yra kariuomenės raumenys, bet šauktinių netrukus nebeliks, samdyti profesionalų neturime pinigų. Mokomasis pulkas, Rukloje mokantis naujus karius, taip pat liks be darbo“, – aiškino ministrė.


Ji prasitarė, kad krašto apsaugai finansavimas buvo sumažintas 13 proc., arba 151 mln. litų. „Finansavimas mums mažėja labai smarkiai. Suprantame, kad vyriausybė pirmiausia pinigus skiria socialiai jautriausioms sritims. Mes solidariai susispausime. Taupysime investicijoms, mažės darbo užmokesčio fondas, taupysime net uniformoms, bet sieksime išaugoti žmones, ilgai ruoštus kariškius“, – sakė ministrė.

Ji patvirtino, kad krašto apsaugos sistemoje dirbantys žmonės privalės eiti nemokamų atostogų. „Tai švelniausias būdas taupyti. Atostogos padės sutaupyti apie 8 mln. litų“, – sakė R. Juknevičienė.

Krašto apsaugos ministrė pasiskundė, kad kai kurių brangių investicinių projektų atidėti negalima, nes ankstesnė vyriausybė pasirašė brangias sutartis. „Bandysime atidėti mokėjimus, kitaip suktis“, – aiškino ministrė.

Lietuva šiandien dar gali vykdyti savo įsipareigojimus NATO. Karinė misija Afganistane ir budėjimas greitosiose NATO pajėgose kitais metais bus vykdomi.

„Kariuomenė atlieka nemažai funkcijų, kurių paprasti žmonės nemato. Kariškiai neprotestuoja ir neina į gatves, bet jie saugo Ignalinos AE oro erdvę, kitus svarbius objektus. Būtų baugu, jei didesnis biudžeto karpymas paliestų gyvybiškai svarbias kariuomenės atliekamas funkcijas“, – sakė krašto apsaugos ministrė. Ji pripažino, kad karinėms priemonėms taupo visos NATO narės.

Prezidento atstovė pareiškė, kad šalies vadovas Valdas Adamkus mano, jog nacionalinio saugumo sąskaita taupyti – pavojinga.
„Siaučiant finansinei krizei geopolitinė aplinka tampa vis pavojingesnė, tokiomis sąlygomis taupyti būtų pavojinga“, – sakė prezidento atstovė.