Kokie jūsų šansai tapti milijardieriumi?

 Balsas.lt

Jūs gimėte rugsėjo mėnesį, jūsų tėvai gana gerai gaudosi matematikoje ir jūs vis dar ne milijardierius? Keista. Nes pagal „Forbes Magazine“, jūs jau atitinkate du potencialaus milijardieriaus kriterijus.


Kad būtum turtingas reikia turėti pinigų. Tai savaime aišku. Tačiau ko reikia dar? Tiesiog optimalaus ambicijų, proto ir sėkmės derinio? O gal egzistuoja kažkokios slaptos durys į turtingųjų klubą? „Forbes Magazine“ surinko duomenis apie pasaulio milijardierius ir vėliau nustatė tam tikrus dėsningumus.

Nuo 1987 metų JAV  ekonomikos žurnalas kiekvienas metasi skelbia „Pasaulio milijardierių sąrašą“, į kurį įtraukiami visi pasaulio žmonės, išskyrus diktatorius ir karališkų šeimų narius, kurių turto vertė viršija 1 milijardą dolerių. Vasario mėnesį „Forbes“ suskaičiavo 657 milijardierius, kurie kapitalą sukaupė savo jėgomis. Jų biografijos pagrindu ir buvo sudaryta duomenų bazė.

Pirmas atradimas šiame statistikos žaidime: norintys tapti milijardieriais pirmiausia turi turėti tinkamus tėvus. Daugelio superturtuolių tėvai ir motinos mokėjo geriau nei vidutiniškai skaičiuoti ir dirbo, pavyzdžiui, inžinieriais ar buhalteriais. Matematinis mąstymas yra paveldimas, o skaičių nuovokos neturinti žmogus vargiai taps milijardieriumi.

Antras statistinis rodiklis – šiek tiek ezoteriškas: daugelis milijardierių yra gimę rudenį – ypač rugsėjo mėnesį, ir labai mažai – gruodį. Šis rodiklis atrodo dar labiau įtikinantis, įvertinus tai, kad gruodį Amerikoje gimstamumas yra didžiausias.

Beveik ketvirtadalis į „Forbes“ turtingiausiųjų sąrašus patekusių milijardierių niekuomet nesimokė universitete ar nutraukė savo studijas. Tai pirmiausia būdinga verslininkams, kurie pinigus uždirbo iš kompiuterinių technologijų, pavyzdžiui Billas Gatesas, Steve‘as Jobsas ir Michaelis Dellas.

Tuo tarpu savo kapitalą sukaupusieji iš finansų verslo turėjo išskirtinai gerą išsilavinimą: 55 proc. iš jų buvo baigę aukštąsias mokyklas. Beveik 90 proc. buvo elitinių Harvardo, Kolumbijos ar Vartono (Wharton) universitetų absolventai. Arba gerus pagrindus verslo pradžiai gavo „Goldman Sachs“: mažiausiai vienuolika milijardierių savo karjeros pradžioje bent trumpai yra dirbę šiame JAV investiciniame banke, pavyzdžiui Danielis Ochas ar Tomas Steyeris.

Dar vienas dėsningumas, pasak „Forbes Magazine“ yra tai, kad  nemažai būsimų milijardierių priklausė studentų draugijai „Skull and Bones“.

O šie statistiniai duomenys turėtų paguosti tuos, kurie dar tik pradeda savo, kaip milijardieriaus, kelią: daugelis turtingiausių planetos žmonių savo karjeros pradžioje patyrė dideles verslo nesėkmes, ir vėliau gerai išmoko gautą pamoką. Pavyzdys galėtų būti farmacininkas R.J.Kirkas, kurio pirmoji įmonė subankrutavo.

„Nesėkmė pradiniame etape yra esminė sąlyga tolimesnei sėkmei. Bet vis dėlto reikia ir kažko daugiau“, – „Forbes Magazine“ yra sakęs turtuolis.

Tikriausiai jis turėjo omenyje, kad be to dar reikia gimti rugsėjo mėnesį ir turėti matematiką išmanančius tėvus.