Nori įsiminti veidą – žiūrėk tiesiai į akis

Balsas.lt

Ispanijos mokslininkai nustatė, kad žiūrėjimas nepažįstamam žmogui į akis yra svarbiausias veiksnys, padedantis įsiminti jo veidą. Mokslininkų manymu, būtent iš kito žmogaus akių smegenys gauna svarbiausią jo atpažinimui būtiną informaciją, rašo „Daily Telegraph“. Apdorojusios informaciją apie kito žmogaus akis, smegenys pereina prie jo burnos ir nosies ypatumų, užuot bandžiusios „tikrinti“ veidą kaip visumą.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad kai žmonės analizuoja vieni kitus, vienu ir tuo pat metu jie dėmesį sutelkinėja tik į vieną veido dalį. Barselonos (Ispanija) universiteto tyrėjai, siekdami išsiaiškinti, kaip žmogaus smegenys priiminėja veidų atpažinimo sprendimus, pasitelkė 868 vyrų ir 868 moterų veidų nuotraukas. Jos buvo apdorojamos kompiuteriu, kuris buvo užprogramuotas žvelgti į veidus ir fiksuoti jų bruožus taip, kaip tai daro žmogaus aklys.

Atsižvelgus į žmonių fiziologinius šviesos „suvokimo“ ypatumus, tyrimo metu nustatyta, kad informacija apie akis buvo pats svarbiausias asmens identifikavimo veiksnys. Antrasis pagal svarbumą informacijos šaltinis buvo burna, trečiasis – nosis.