Dėmesio, pradėta laukinių gyvūnų vakcinacija

 

Lietuvoje prasideda laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija nuo pasiutligės (2009 m. pavasarinis etapas). Vakcinacija vykdoma naudojant Cessna tipo orlaivius, iš kurių mėtomi jaukai. Laukinių gyvūnų vakcinacija Lietuvoje vykdoma du kartus – pavasarį ir rudenį. Kiekvieno etapo metu išmėtoma po 1,3 mln. jaukų su pasiutligės vakcina. ES Komisijai  koordinuojant vakcinacija vykdoma visose Baltijos šalyse ir Kaliningrado srityje.

Laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama kovo 17 d. nuo Baltijos jūros pakrantės ir tęsiama etapais visoje Lietuvos teritorijoje. Esant palankioms oro sąlygoms, pavasarinio etapo vakcinaciją planuojama baigti pirmoje gegužės mėnesio pusėje. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina, jų negalima liesti. Jeigu jaukai aptinkami prie gyvenamųjų namų, apie tai reikia nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai atvyks ir surinks jaukus. Naminiams gyvūnams jaukai su vakcina nepavojingi.

Pasiutligė – ūminė virusinė užkrečiamoji liga, kuri sukelia žmonėms ir gyvūnams galvos smegenų  uždegimą. 2006 metais Lietuvoje pasiutligė buvo labai paplitusi laukinių gyvūnų tarpe, tačiau 3 metus sistemingai vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija davė teigiamų rezultatų. Per 2008  metų  sausio ir vasario mėnesius Lietuvoje buvo nustatyta 13 pasiutligės atvejų. Per du šių metų mėnesius nustatyti tik 4  pasiutligės atvejai.

 

 

Šaltinis: Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba