JT: prekyba žmonėmis tebėra itin aktuali problema

www.balsas.lt

Naujojoje ataskaitoje Jungtinės Tautos perspėja, kad situacija dėl prekybos žmonėmis sekso vergijai ir priverstiniam darbui vis blogėja, nes dauguma valstybių tiesiog nekreipia pakankamai dėmesio į šią problemą.
JT Narkotikų ir nusikaltimų biuras stebėjo 155 valstybes, kurias įtraukė į savo ataskaitą apie moderniųjų dienų vergovę. Tiesa, ataskaitoje neatskleidžiamas prekybos žmonėmis aukų skaičius. JAV Valstybės departamentas spėja, kad kasmet prekybos žmonėmis aukomis tampa nuo 800 tūkst. žmonių. Tuo tarpu Tarptautinė darbo organizacija pateikia dar liūdnesnę prognozę – 2,5 mln. žmonių.

Skelbiama, kad 40 proc. valstybių, kenčiančių nuo prekybos žmonėmis, kol kas dėl šio nusikaltimo nebuvo apkaltintas nė vienas asmuo. Dalyje šalių valstybė tiesiog neturi priemonių kovoti su šia problema, dalis valstybių siekia užmerkti akis prieš šią problemą, o kai kuriose šalyse į vieną krūvą susideda abu aspektai.

„Remiantis statistika, apie 80 proc. šių nusikaltimų yra susiję su seksualiniu išnaudojimu. Tačiau aš perspėju jus . Tai gali būti optinė iliuzija ta prasme, kad tai yra labiausiai skelbiamas nusikaltimas, tai labiausiai matomas nusikaltimas ir jis itin matomas turtingose šalyse – Europoje ir, jeigu norite, Šiaurės Amerikoje“ – apie žmonių prekybos sekso vergijai mastus kalbėjo JT Narkotikų ir nusikaltimų biuro vadovas Antonio Maria Costa.

Ataskaitoje teigiama, kad 20 proc. į priverstinę sekso vergiją parduodamų asmenų yra jaunesni nei 18 metų. Tačiau kai kuriose pasaulio dalyse, tarkime Pietryčių Azijoje ir kai kuriose Afrikos dalyse, nepilnamečiai apskritai sudaro didžiąją dalį į sekso vergiją parduodamų žmonių.

Tačiau vaikai parduodami ne tik į sekso, tačiau ir priverstinio darbo vergiją. Dažnai jiems patikimi tokie darbai kaip uogų skynimas, žvejybinių tinklų išpainiojimas ar siuvimas.

79 proc. visų parduodamų žmonių yra nubloškiami į sekso vergiją, o 18 proc. – priverstiniems darbams arba priverstinei organų donorystei. Nors dauguma, sekso vergijos aukų yra moterys ir mergaitės, prekybą jomis taip pat itin dažnai organizuoja pačios moterys.

Teigiama, kad kai kuriose žemės dalyse – Rytų Europoje, dalyje posovietinių valstybių, Centrinėje Azijoje net 60,70 ar 80 proc. prekijų žmonėmis yra būtent moterys.

www.balsas.lt