Smegenys užprogramuotos tikėti dievais ir įsivaizduojamais draugais

www.alfa.lt

Mokslininkai padarė išvadą, jog žmonės yra „užprogramuoti“ tikėti antgamtiniais reiškiniais, rašo MailOnline. Ekspertai rėmėsi įvairiais tyrimais, iš kurių vienas parodė, kad vaikai ir kūdikiai suvokia protą kaip atskirą nuo kūno. Jei nuo pat mažens manome, kad siela yra nekūniškas objektas, mes turime natūralų polinkį tikėti ir kitomis kūnų neturinčiomis būtybėmis, pavyzdžiui, dievais, demonais ir nematomais draugais.

Kiti tyrimai rodo, kad žmogus turi pernelyg stiprią priežasties ir padarinio nuovoką, dėl kurios jis visur mato priežastinius ryšius ir prasmę, net ten, kur jų nėra. Ši ypatybė dar labiau pasireiškia vaikų psichikoje, kurioje akmenys, upės ir kiti gamtos reiškiniai turi aiškias paskirtis ir buvo sukurti tikslingai.

Atsižvelgę į šiuos du mūsų samprotavimo elementus, mokslininkai padarė išvadą, kad mūsų smegenys yra iš anksto „paruoštos“ priimti Dievo ar dievų tikslingai sukonstruotą pasaulį.

Tačiau „New Scientist“ mokslinis žurnalas, kuriame ši hipotezė buvo paskelbta, pabaigoje pabrėžė vieną labai svarbų dalyką: „Visi šiuose tyrimuose dalyvavę mokslininkai tvirtina, kad jų atradimai nėra bandymas įrodyti arba paneigti dievų egzistavimą. Dievo buvimas ar nebuvimas yra visiškai nepriklausomas nuo priežasties, dėl kurios žmonės juo tiki.“

www.alfa.lt