Visuomenininkai prisiėmė atsakomybę už sausio 16-sios mitingą

www.alfa.lt

Asociacija „Netylėk“ prisiėmė atsakomybę už tai, kas įvyko 2009 sausio 16 d. Vilniuje, Lietuvos profesinių sąjungų surengtoje protesto akcijoje, kai taikus mitingas virto riaušėmis, buvo daužomi Seimo langai, šaudoma į žmones. „Pareiškiame, tai kas įvyko Vilniuje 2009 m. sausio 16d., tarp viso to ir taip vadinamos riaušės yra ne kas kita, kaip pilietinės visuomenės protesto išraiška prieš korumpuotą Lietuvos valdžią kuri, 18 metų tęstinai skurdino, skaldė, kiršino, apgaudinėjo, išnaudojo savo žmones ir piliečius.

Lietuvos valdžia 18 metų nusikalstamu cinizmu, neatsakomybe provokavo visuomenę, skatino ir ragino sukilti ir išreikšti savo susikaupusią neapykantą ir pyktį“, – teigiama oficialiai išplatintame pranešime.

Vis dėl to, „Netylėk“ atstovai išreiškė nusistatymą, kad bet koks smurtas yra necivilizuotos visuomenės požymis ir netoleruotinas.

Visuomenininkai tvirtina, kad neorganizavo riaušių ir atsakomybės už tai, jie prisiimti neketinantys. Jų teigimu, valdžia ir visuomenė privalo suvokti savo atsakomybę ir prisiimti atsakomybę.

„Nereikia ieškoti kaltų vaikuose (tiesiogine šio žodžio prasme ir „suaugusiuose vaikuose“ – kurie nėra pasiekę tinkamos brandos), kurie savo „nebrandumu“, sąmoningai ar nesuvokdami ką daro, tokiu būdu išreiškė savo žmogišką ir pilietinę poziciją prieš valdžios savivalę“, – rašoma pranešime spaudai.

Organizacijos „Netylėk“ nariai paragino valdžią, kuri imdamasi teisinių priemonių/prievartos prieš savo piliečius ir žmones, bausti juos baudomis ar net laisvės atėmimu, suvoktų, įžvelgtų ir prisiimtų savo atsakomybę tame.

Asociacija pasiūlė visas išlaidas ir nuostolius dėl riaušėmis padarytos žalos, dengti iš valstybės biudžeto.

Sausio 16–ąją profesinių sąjungų prie Seimo rūmų organizuotas mitingas peraugo į riaušes. Per jas išdaužta apie 30 Seimo rūmų langų stiklų, taip pat dužo netoliese esančio Gynėjų gatvėje įsikūrusio restorano stiklai, apgadinti dar keli Seimo apylinkėse esantys pastatai. Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl riaušių sukėlimo.