Mirė poetas Sigitas Geda

Eidamas 66-uosius metus Vilniuje penktadienį vakare mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas, dramaturgas, eseistas, literatūros kritikas ir vertėjas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordino kavalierius Sigitas Geda.

 

Lietuvių literatūros klasiku vadintas, vienas žymiausių XX amžiaus antros pusės Lietuvos poetų ir vertėjų Sigitas Geda gimė 1943 m. vasario 4 d. Pateruose, Lazdijų raj. 1966 metais Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbą ir literatūrą, 1967-1976 metais dirbo „Mūsų gamtos” redakcijoje. Iš valdiško darbo atleistas dėl politinių pažiūrų, nesutampančių su okupacinės valdžios ideologija. 

 

Poetas debiutavo eilėraščių knyga „Pėdos“ (1966 m.). 1967 m. tapo Rašytojų sąjungos nariu. Vėliau rašė ne tik eilėraščius, bet ir pjeses vaikams, scenarijus (garsiausias- „Meilė ir mirtis Veronoje”), straipsnius, daug vertė iš įvairių kalbų. Vienas paskutinių S.Gedos vertimų buvo musulmonų šventraštis – Koranas.

 

1988-1990 metais buvo Lietuvos rašytojų sąjungos atsakingasis sekretorius, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, ypač pasižymėjo 1988 m. birželio mėnesį vykusiame daugiatūkstantiniame Sąjūdžio mitinge Vingio parke savo drąsia kalba apie „griūvantį milžiną molinėmis kojomis”. Nuo 1992 metų – „Šiaurės Atėnų” literatūros skyriaus redaktorius.

 

1995 m. jam paskirta Nacionalinė premija už poezijos knygas „Septynių vasarų giesmės“ ir „Babilono atstatymas“. 1998 m. apdovanotas Gedimino ordinu, tais pačiais metais paskirta Baltijos Asamblėjos premija. 2002 m. paskirta Lietuvos rašytojų sąjungos premija už geriausią 2001-ųjų knygą.

 

Šaltinis: bernardinai.lt