Šiemet mažiau vaikų nukentėjo eismo įvykiuose nei pernai

Lietuvos Policijos Eismo priežiūros tarnybos duomenimis, per pirmuosius tris šių metų ketvirčius eismo įvykiuose Lietuvos keliuose nukentėjusių vaikų skaičius sumažėjo 19,2 proc.

Lietuvos Policijos Eismo priežiūros tarnybos Veiklos organizavimo skyriaus vyresniojo pareigūno Vigando Imbraso teigimu, per devynis šių metų mėnesius eismo įvykiuose sužeista 18,7 proc. mažiau vaikų negu pernai, o eismo įvykių metu žuvusių vaikų skaičius sumažėjo beveik perpus – 48,8 proc.

„Šiemet vaikai gatvėse tapo apdairesni – per tris 2008 m. ketvirčius dėl pačių vaikų neatsargumo eismo įvykiuose nukentėjusių mažamečių sumažėjo 22,6 proc., dėl tos pačios priežasties eismo įvykiuose žuvusių vaikų sumažėjo 75 proc., o eismo įvykiuose sužeistų vaikų skaičius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2007 m., sumažėjo 4,5 proc”, – teigė V. Imbrasas.


Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, tokie rezultatai džiugina, tačiau siekiant išlaikyti pozityvius pokyčius, reikia ir toliau didinti saugaus eismo kampanijų bei edukacinių projektų skaičių. „Anksčiau mokyklų programose saugiam eismui buvo skiriama daugiau dėmesio. Šiuo metu šią nišą užpildo saugaus eismo klasėse vykdomos pamokos arba atskiri edukaciniai projektai, kuriuos įgyvendina nevyriausybinės organizacijos. Vienas iš tokių edukacinių programų pavyzdžių – visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus” ir bendrovės „Lietuva Statoil” projektas „Saugi aplinka – saugus vaikas”, – sakė R. Šalaševičiūtė.

VO „Gelbėkit vaikus” ir UAB „Lietuva Statoil” projektas „Saugi aplinka – saugus vaikas” buvo pradėtas vykdyti šių metų balandžio mėn. Jis orientuotas į socialiai pažeidžiamiausias vaikų ir suaugusiųjų grupes. Projektą įgyvendino 29 Vaiko dienos centai visoje Lietuvoje. Nuo balandžio mėnesio centruose vyko pamokos, kurių metu atlikdami praktines užduotis vaikai mokėsi saugaus eismo pagrindų. Taip pat buvo vedami atsakingo vairavimo ir saugumo užsiėmimai vaikų tėvams. Saugaus eismo užduotis visoje Lietuvoje lankė daugiau nei 530 vaikų ir apie 100 jų tėvų.

Projekto metu išleista knyga-dienoraštis vaikams bei organizuoti visuomeniniai renginiai, kurie vyko 15 Lietuvos miestų ir įtraukė vietos bendruomenes. Projektą įgyvendino 70 Vaikų dienos centrų darbuotojų. Prie jo taip pat prisidėjo miestų policijos pareigūnai, savanoriai studentai ir moksleiviai.

„Šiuo metu baigiamas pirmasis projekto etapas. Džiaugiamės jo sėkme ir planuojame projektą tęsti ir kitąmet, į jo įgyvendinimą įtraukdami daugiau visuomenės grupių, kurioms saugumo keliuose problemos yra ypač aktualios”, – teigė VO „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė Rasa Dičpetrienė.

Pasak bendrovės „Lietuva Statoil” rinkodaros direktorės Daivos Jokšienės, projektu „Saugi aplinka – saugus vaikas” buvo siekiama sukurti pozityvią aplinką vaikams ir prisidėti prie atsakingo vairavimo įgūdžių formavimo. „Mūsų kompanijai rūpi situacija Lietuvos keliuose. Siekdami kompleksiškai įgyvendinti saugios aplinkos vaikams kūrimą, turime ne tik rūpintis vaikų saugumu kelyje, mokydami juos saugaus elgesio, kai jie keliauja vieni, bet ir puoselėti bendrą vairavimo kultūrą”, – teigė D. Jokšienė.