Kremai nuo raukšlių sendina odą

Alfa.lt

 

Daugybė jaunų moterų naudoja kremus veidui, kad sustabdytų senėjimo procesą, rašo Dailymail.co.uk. Tačiau ar gali būti, kad iš tikrųjų jie veikia atvirkščiai ir šį procesą ne lėtina, o skubina? Kai vos dvidešimties metų aktorė Scarlet Johansson spaudoje prisipažino naudojanti kremą nuo raukšlių, nes jaučia didelį spaudimą tvyrantį Holivude, tarp jaunų moterų pabudo bandos jausmas ir jos ėmė sekti jos pavyzdžiu.

 

Tačiau ne tik Holivude moterys jaučia įtampa dėl grožio kulto. Pagal paskutinius atliktus tyrimus, kas trečia virš 25 metų amžiaus moteris naudoja produktus skirtus 40 metų odos priežiūrai. Eskpertai sako, kad taip besielgiančios moterys ne tik švaisto pinigus, bet ir gali susigadinti savo odą visam laikui.

 

Kremai sukurti vyresnei odai yra daug riebesni, todėl jie gali sukelti egzemą arba folikulitą – prakaitas negali pasišalinti per užkimštas poras, todėl susidaro spuogai.

 

Ši švelni infekcija yra laikina ir lengvai išgydoma. Tačiau egzistuoja ir daug sunkesnių ligų, kurias sukelia kremai lėtinantys senėjimą.
Jaunos moterys naudojančios kremus su retinoidais (gaunamo iš vitamino A formos – retinolio) ir AHA (alfa hidroksido rūgščių sudedamosios dalys glicino ir pieno rūgštys) gali turėti rimtų problemų.

 

Dermatologas Nickas Lowe sako: „Šie komponentai naudojami kremuose lėtinančiuose senėjimą tam, kad sunaikintų viršutinį odos sluoksnį. Taip oda ima pati atsinaujinti.“ Senesnei odai toks metodas duoda teigiamų rezultatų, nes pagreitina ląstelių atsinaujinimą, procesą, kuris su amžiumi lėtėja.

 

Tačiau jaunai odai toks kremas neleidžia vykdyti natūralios vandens laikymo funkcijos, kuri saugo odą. „Jauna oda, ypatingai skruostų srityje, yra daug jautresnė nei senesnė, todėl yra daug galimybių, kad ji bus suerzinta – atsiras paraudimas, niežėjimas, išsausėjimas. Jei jaunos merginos laiku sustoja naudoti sau netinkamus kremus – šie požymiai praeina, tačiau jei joms nepasiseka, tenka išleisti daugybę pinigų, norint ištaisyti padarytą žalą.“

 

Tačiau tai dar ne viskas. Retinoidai ir AHA gali sukelti ir neišgydomą poveikį. „Kadangi kremai prieš senėjimą sunaikina išorinį odos sluoksnį, oda tampa daug jautresnė saulės spinduliams. Visiems naudojantiems tokius kremus reiktų neiti iš namų be odos apsaugos.

 

Jei nesinaudosite kremu nuo saulės, galite sulaukti atvirkštinio efekto: nuo saulės atsiras dėmių ir net raukšlių.“

Taigi, ką siūlo specialistai jaunoms moterims? „Paprasta, – sako dermatologas N.Lowe, – nerūkykite, naudokite apsauginį kremą nuo saulės ir nebeleiskite pinigų priemonėms, kurios skirtos ne jūsų amžiaus grupei“.