Viekšniuose – susitikimas su P. Normantu

 

Žemės piliečiu tituluojamas P. Normantas dalyvavo penkiolikoje ekspedicinio pobūdžio kelionių po Tibetą, Himalajus, Indiją, Tailandą, Mianmarą, Butaną ir kitas valstybes. Daugelio fotoalbumų, kalendorių autorius, rašantis haiku, pastaruoju metu gyvena Vengrijoje arba kaip pats sako „gyvenu tarp Vengrijos, Lietuvos ir Himalajų“. Šešiolikoje pasaulio šalių jis yra surengęs apie kelis šimtus parodų, iš jų trisdešimt – Lietuvoje.

Vilniuje, Malūnų gatvėje garsus keliautojas rengia Tibeto sakralinio meno muziejų. P. Normanto nuopelnus kultūros srityje pirmieji įvertino vengrai. Jie lietuvį apdovanojo „Pro Cultura Hungarika“ ir Rudolfo Balogho medaliais bei Vengrijos Respublikos Riterio Kryžiumi (1992, 1997, 2006). Taip pat yra pelnęs Vengrijos kūrėjų asociacijos ir fotografų sąjungos didžiuosius apdovanojimus.

 

Lietuvoje 1999 m. P. Normantas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu. 2007 m. jam skirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

 

Iš Papilės kilęs bei Viekšniuose kurį laiką gyvenęs P. Normantas šią savaitę paskyrė susitikimams su Akmenės ir Mažeikių rajonuose gyvenančiais bendraminčiais.

 

www.infomazeikiai.lt