Keičiantis pensijų mokėjimo tvarkai pensininkai pinigų nepraras

Vilniausdiena.lt

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siūlant pensijas pradėti mokėti ne už einamąjį, o už praėjusį mėnesį, valdžios atstovai tikina, jog pensininkai pinigų nepraras, o prie naujosios tvarkos būtų pereinama palaipsniui.
 Anot socialinės apsaugos ir darbo viceministro Klaudijaus Stanionio, naują pensijų mokėjimo tvarką būtų galima įvesti nuo kitų metų.


K.Stanionio teigimu, mokėti pensijas už einamąjį mėnesį yra neteisinga, „Sodra” privalo skolintis tam reikalingas lėšas.

 

„Atlyginimus irgi gauname už praėjusį mėnesį, o ne avansu, tai taip pat ir pensijos. Iš kur jos yra mokamos? Jos mokamos iš surinktų įmokų. Taigi įmokas pirmiau reikia surinkti, kad jos būtų išmokėtos. O kaip dabar darome – įmokos turi būti surenkamos avansu, tai „Sodra” tam, kad išmokėtų pensijas, tas lėšas turi skolintis”, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo aiškino viceministras.

Jis tikino, kad pensijas pradėjus mokėti už praėjusį mėnesį, pensininkai nepraras vienos pensijos.

„Viena pensija nebus sutaupyta, nes visiems pensininkams ta pensija buvo išmokėta į priekį. Vienais metais, 2005 ar 2006 metais, kai buvo keičiama pensijų mokėjimo tvarka, pensininkai gavo ne 12, o 13 pensijų”, – teigė K.Stanionis.

Viceministras aiškino, jog kol kas nėra nustatyta tvarka, kaip palaipsniui būtų pereinama prie naujosios pensijų mokėjimo tvarkos.

„Jeigu šis projektas bus patvirtintas, tai vis tiek jis galios neiškart. Nebus taip, kad vieną mėnesį pensininkas visiškai negaus pensijos. Tai bus laipsniškai, kol kas tvarka nėra nustatyta”, – sakė K.Stanionis.

Valstybei siekiant dar daugiau sutaupyti taip pat svarstomi siūlymai mažinti pensijas bei ilginti pensijos amžių.