Sekmadienio receptas…

Šalta ispaniška pomidorų sriuba ( Gaspacho )

Jums reikės:

Apie 1,5 kg pomidorų,
2 – 3 vidutinio didumo agurkų,
1 saldžiosios paprikos,
1 aitriosios paprikos  arba maltų aitriosios paprikos miltelių, aitriųjų paprikų padažo ( mėgstantiems aštrų maistą ),
žalių prieskoninių žolelių ( bazilikų, petražolių lapelių ),
4 – 5 česnakų skiltelių,
2 svogūnų,

2 šaukštų baltojo vyno acto,
1 šaukšto balzamininio acto,
3 šaukštai alyvų aliejaus,
2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių,
2 stiklinių pomidorų sulčių arba 2 šaukštų pomidorų pastos, atskiestos vandeniu,
3-4 riekelių senesnės baltos duonos arba batono,
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas:

Pomidorus užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti, kol atvės, tada  nulupti ir supjaustyti kubeliais. Agurkus nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Saldžiąją ir aitriąją paprikas perpjauti pusiau, išimti sėklas, pertvarėles ir supjaustyti. Česnakų skilteles, svogūnus nulupti ir supjaustyti. Petražolių ir bazilikų lapelius susmulkinti. Batono plutą nupjauti, minkštimą sutrupinti.

Paruoštus produktus sudėti į didelį dubenį arba puodą ir sutrinti elektriniu smulkintuvu arba permalti mėsmale. Supilti baltojo vyno ir balzamininį actą, citrinų sultis, alyvų aliejų, pomidorų sultis, įberti maltų juodųjų pipirų, pasūdyti ir viską gerai sumaišyti. Jeigu sriuba per tiršta, įpilti daugiau pomidorų sulčių arba šalto vandens ir dar kartą išmaišyti. Indą su sriuba uždengti ir 2-3 valandoms padėti į šaldytuvą.

Valgant į sriubą galima įsidėti mėgstamų susmulkintų daržovių: agurkų, paprikų, žalių svogūnų laiškų, įsiberti alyvuogių, skrudintos duonos gabaliukų.

Sriubą tiekti šaltą. Kuo sriuba šaltesnė, tuo skanesnė. Į sriubą galima įsidėti ledo gabaliukų.

SKANAUS…