Mažeikių lopšeliai – darželiai dalyvavo akcijoje „Išvalykime pasaulį“

Daugelis iš mūsų mėgsta pasivaikščioti ir pailsėti gamtoje. Mums gera, nes gamtoje švaru, grynas oras, ramybė, nėra triukšmo. Deja, neretai susiduriame su visiems nemaloniu reiškiniu, kuris yra mūsų poilsiavimo gamtoje pasekmė – tai šiukšlės. Sąvartynai miškuose ir parkuose tampa mūsų kasdienybe. Vaikai apie tai išgirsta ir pamato jau darželyje.

 

Norėdami, kad mūsų miestas ir jį supanti aplinka būtų švaresnė ir gražesnė lopšelio – darželio „Pasaka“ vaikai ir bendruomenės nariai nutarė dalyvauti tarptautiniame projekte „Mažiau šiukšlių“, kurio tikslas – sumažinti šiukšlių kiekį, ir įtakoti ilgalaikius jaunų žmonių elgesio pokyčius.

 

Projekto metu ugdysime ekologišką mąstymą, suteiksime žinių apie atliekų rūšiavimą, skatinsime vaikus rūpintis juos supančia aplinka, nebijoti sustabdyti tų, kurie niokoja gamtą, nesvarbu, kas tai būtų – ar tėtis ir mama, ar geriausias draugas.

 

„Pasakos“ vaikai dalyvaudami gamtosauginėje veikloje aktyviai bendradarbiauja su lopšeliu – darželiu „Berželis“, kartu dalyvauja įvairiuose renginiuose, kviečiasi vieni kitus į svečius.

 

Rugsėjo 22 dieną lopšelių – darželių „Pasaka“ ir „Berželis“ vaikai dalyvavo akcijoje „Išvalykime pasaulį“. Pasipuošę vėliavomis su darželių atributika, vaikai susipažino vieni kitiems prisistatydami savo sukurtais eilėraštukais apie gamtos saugojimą. Apsirūpinę šiukšlių maišais ir guminėmis pirštinėmis, iškeliavo prie Ventos upės, visų mažeikiškių mėgstamos pasivaikščiojimo ir poilsio vietos.

 

Pasiskirstę tvarkomas vietas vaikai noriai ėmėsi darbo. Aplinkos tvarkymo pradžia nežadėjo intensyvaus darbo, tačiau atidžiau pasižvalgę vaikai rado nemažai žolėse pasislėpusių šiukšlių: plastikinių ir stiklinių butelių, gėrimų skardinių, ir netgi keptuvę. Vaikai dirbo nuoširdžiai, džiaugdamiesi būsimu rezultatu,  suvokdami, kad tai – jų pareiga gamtai.

 

Pasidžiaugę sutvarkyta Ventos pakrante vaikai sustoję ratu ir susikabinę rankomis dainavo daineles apie gamtą, šoko ratelius apie draugystę.

 

Nors mūsų, darželinukų, atliekami darbeliai yra maži, bet jie skatina ir moko mylėti, tausoti ir išsaugoti gražią, švarią ir žalią mūsų planetą. Taip ugdomi vaikai mylės gamtą, bus atsakingi už savo poelgius, už planetos ateitį. Ir mūsų šūkis „Išvalykime pasaulį“ bus išgirstas.

 

Mažeikių lopšelio – darželio „Pasaka“ auklėtoja metodininkė Asta Žukauskienė

 

{parasas}