„ORLEN Lietuva“ ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija mini Tarptautinius chemijos metus Lietuvoje

Didžiausia Lietuvos chemijos pramonės bendrovė „ORLEN Lietuva“ ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo rengiant Tarptautinių chemijos metų programą Lietuvoje.

Šia pasauline iniciatyva siekiama parodyti chemijos mokslo svarbą žmonijai, paskatinti jaunų žmonių susidomėjimą chemija ir jos teikiamomis galimybėmis kurti tvaresnę ateitį.

Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos sprendimu, 2011-ieji paskelbti Tarptautiniais chemijos metais.

 

Naftos perdirbimo bendrovė „ORLEN Lietuva“ jungiasi prie šios iniciatyvos su chemijos mokslo sklaidos ir pažinimo programa, kurią globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Viena iš pagrindinių šios programos dalių yra didesnis dėmesys jaunųjų mokslininkų darbams, universitetams ir moksleivių idėjoms.

 

„Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija sveikina „ORLEN Lietuva“ iniciatyvas, kuriomis neabejotinai siekiama UNESCO iškeltų tarptautinių metų tikslų – atskleisti chemijos aspektų įvairovę, šio mokslo istoriją ir svarbą, įvertinti chemijos perspektyvas bei socialinę ir ekonominę įtaką“, – sako Gintarė Tamašauskaitė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė. 

 

„ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneuszas Fąfara pažymi, kad žmonijos supratimas apie mus supančią aplinką yra grindžiamas visų pirmiausiai chemijos žiniomis. „Chemija yra pagrįstai vadinama viena svarbiausių mokslo sričių, nes molekuliniai virsmai yra esminiai procesai visoje gyvojoje gamtoje“.

 

„ORLEN Lietuva“ šiemet Lietuvos miestuose taip pat planuoja surengti „Gyvosios chemijos“ dienas, kurių metu žmonės galės susipažinti su įvairiais ir įdomiai paaiškintais chemijos panaudojimo mūsų kasdieniame gyvenime aspektais – chemija mūsų organizme, maiste, gėrimuose, kosmetikoje, buityje, pramonėje, energetikoje, moksle ir mene.

 

Visą informaciją apie Tarptautinius chemijos metus galima rasti specialioje interneto svetainėje www.chemistry2011.org.   

 

„ORLEN Lietuva“ viešųjų ryšių direktorės informacija