Kaip dažyti kiaušinius Velykoms?

Rytoj Velykos, o didžiausia Velykų stalo puošmena – margučiai.

Tai kaip juo numarginti, kad būtų ir pačiam gražu pažiūrėti, ir kitiems parodyti?

Pats paprasčiausias būdas nudažyti kiaušinius – nusipirkti specialių dažų bet kurioje parduotuvėje. Tačiau galite apsieiti ir be chemijos. Juk kiaušiniai Lietuvoje dažyti jau XVI a., kai apie jokią sintetiką net kalbos negalėjo būti.

 

Išmėginkite ir jūs iš kartos į kartą perduodamus kiaušinių marginimo būdus.

 

Naudodami tik natūralias medžiagas galite išgauti daugybę margučių spalvų.

 

Turbūt populiariausias būdas – kiaušinius virti su svogūnų lukštais ir taip juos nudažyti rusva spalva. Tačiau išmėginkite ir ką nors nauja arba tiesiog pamiršta sena.

 

Virdami kiaušinius įberkite į vandenį šaukštą ciberžolių – galėsite džiaugtis aukso spalvos margučiais. Rudos spalvos dažų galite pasigaminti į puodelį stiprios kavos įpylę šaukštelį acto.

 

Dar vienas variantas, jei šaldiklyje turite šaldytų uogų. Galite paimti šaldytų mėlynių, užpilti vandeniu ir, kai jos atšils, skystyje dažyti kiaušinius.

 

Geltoną spalvą galite gauti panaudoję apelsino žievelę. Užplikykite ją verdančiu vandeniu, įpilkite acto, tuomet žievelę ištraukite ir dažykite kiaušinius. Taip pat galite padaryti su buroku, supjaustę jį gabalėliais, – gausite ryškiai rožinę spalvą.

 

Melsvą spalvą gausite į vynuogių sultis įpylę truputį acto, o tamsiai mėlyną – nuplikę raudongūžį kopūstą verdančiu vandeniu ir šliūkštelėję šiek tiek acto.

 

Jei nenorite, kad margučiai būtų vienspalviai, galite juos įvynioti į marlę, apraizgyti siūlu ir tuomet merkti į dažus. Dar įdomesni raštai bus, jei vakarą prieš dažydami kiaušinius užmerksite šieno (jo galite įsigyti gyvūnams skirtose parduotuvėse), ryte pavirinsite, įbersite druskos ir tuomet įdėsite siūlais apvyniotus margučius.

 

Taip pat galite kiaušinius skutinėti arba marginti vašku. Ant viryklės gerai įkaitinkite vašką, į pieštuko galą įsmeikite ploną vinį arba smeigtuką ir jį pamirkę į vašką pieškite ant kiaušinio norimus ornamentus. Tuomet merkite į dažus ir atsargiai nuvalykite vašką.

 

{alfa2}